Εικόνα διάλυσης παρουσίασε η ΕΕ, στην άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου συμφωνήθηκε (“ομόφωνα” όπως αναφέρει η κοινή δήλωση των 27 ηγετών) ότι μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να παρουσιαστεί ένας οδικός χάρτης που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην “ενωμένη Ευρώπη”.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη Σύνοδος μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ωστόσο, παρά τις διακηρύξεις καλής θέλησης -που έγιναν υπό τον φόβο των ερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων στα οποία προμηνύεται ενίσχυση των εθνικιστικών κομμάτων – , το κλίμα ήταν “βαρύ” καθώς πλέον δεν κρατούνται ούτε τα “προσχήματα” από τους διαφωνούντες, που προχώρησαν σε ανοιχτή ρήξη με το δίδυμο Μέρκελ – Ολάντ.

Συγκεκριμένα, ο Ματέο Ρέντσι, δήλωσε πως δεν στάθηκε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις για την ανάπτυξη και το προσφυγικό και υπογράμμισε πως δεν συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο γιατί “δεν θέλει να παίξει έναν προδιαγεγραμμένο ρόλο”.

Επίσης, ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, αποχώρησε οργισμένος από τη Μπρατισλάβα, τονίζοντας πως κρίνει ανεπιτυχή τη Σύνοδο και καλώντας την Γερμανία να ανακόψει τη ροή των προσφύγων.

Η κοινή δήλωση


Οι 27 ηγέτες δίνουν προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διαμορφωθεί “το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ“, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της.

“Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους επόμενους μήνες, το όραμα μιας ελκυστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν” επισημαίνεται στο έγγραφο, υπό τον τίτλο “Διακήρυξη της Μπρατισλάβα”.

“Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ” ανέφερε νωρίτερα στο Twitter ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

Η σύνοδος διεξήχθη “σε καλή ατμόσφαιρα”, σχολίασε εκπρόσωπος του πρόεδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ

Η Ευρώπη βρίσκεται σε “κρίσιμη κατάσταση” μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας και επισήμανε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ένωση έως τον Μάρτιο του 2017.

Είπε επιπλέον ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην παράτυπη μετανάστευση κι ότι πρέπει να εξερευνηθούν νέες συμφωνίες με εταίρους όπως η Τουρκία.

Ο Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση προκειμένου να αποκατασταθούν οι δεσμοί “μεταξύ των πολιτών και της Ευρώπης” και να δοθεί μάχη εναντίον του λαϊκισμού, ενώ παραδέχθηκε ότι ο ίδιος όπως και άλλοι ηγέτες θα πρέπει να “λογοδοτήσουν για αυτό ενώπιον των ψηφοφόρων” το 2017.

Ρεπορτάζ του Euronews

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις