Κοινή βούληση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Κοινή βούληση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί έως τώρα συζητήθηκε την Κυριακή κατά την πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της β' αξιολόγησης εντός του προκαθορισμένου χρόνου.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά από την ολοκλήρωση αυτής της συνάντησης, που είχε ως αντικείμενο την επισκόπηση των βασικών πεδίων της δεύτερης αξιολόγησης και στην οποία από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επανέλθουν μετά από το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

Στο τέλος Νοεμβρίου θα συνέλθει το Euro Working Group και η κυβέρνηση επιζητεί να έχουν κλείσει έως τότε όλα τα θέματα της β' αξιολόγησης, ώστε μετά από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ορίζοντας για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συζήτησης είναι τα Χριστούγεννα.

Σημειώνεται ότι στην ατζέντα των σημερινών διαπραγματεύσεων είναι επίσης η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ο εξωδικαστικός διακανονισμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν μέρος της β' αξιολόγησης.

Ο ίδιος, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ανέφερε ότι αυτό είναι ένα από τα πολλά σενάρια.

Το πρωί υπήρξε συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι οι νέες διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου.