Θρίλερ με τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, ενόψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ενώ εκκρεμεί το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Τελευταίες πληροφορίες από το πρακτορείο MNI, αναφέρουν πως το λεγόμενο “Washington Club“, όπου θα συζητείτο το θέμα, δεν ακυρώθηκε αλλά άλλαξε ημερομηνία.

Αυτό έγινε, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, προκειμένου να μην υπάρξει “υπερβολική δημοσιότητα”. Πάντως, στην ατζέντα της συζήτησης είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, όπως αναφέρεται.


Η συνάντηση θα γίνει – σύμφωνα με τη νεότερη πληροφόρηση – πριν το Eurogroup.

Προηγούμενη ενημέρωση, ανέφερε πως υπάρχει πρόοδος μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ωστόσο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται να είναι πλέον πολιτικό θέμα και συγκεκριμένα να εξαρτάται από τη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των Βρυξελλών για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο.

Αυτό δήλωσαν στο πρακτορείο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, με τον όρο της ανωνυμίας. Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως ενώ ο ESM, έχει έτοιμο ένα φιλόδοξο πλάνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, οι Βρυξέλλες πρέπει να ετοιμάσουν ένα Plan B για την περίπτωση που οι συνομιλίες μεταξύ ΔΝΤ και Βρυξελλών καταρρεύσουν.

“Εξαρτάται τώρα από τον πρωθυπουργό να δώσει το πράσινο φως και να κλείσει τις εκκρεμότητες που δεν είναι τόσο ουσιαστικές” ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι “εξαιτίας των δημόσιων δηλώσεων ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων, “θα είναι δύσκολο να ανακοινωθούν οι αλλαγές”.

Το πρακτορείο επικαλείται έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, που λέει πως οι μαραθώνιες συνομιλίες των εκπροσώπων των Θεσμών και των υπουργών είχαν “κολλήσει” καθώς υπήρχε διαφωνία σε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και στις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια.

Το δε MNI, αναφέρει πως η δική του πληροφόρηση είναι άλλη και ότι το βασικό πρόβλημα είναι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού.

“Πάγος” από το Βερολίνο

Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε στη Deutsche Welle τα περί έκτακτης συνάντησης πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σύμφωνα με τις οποίες την ερχόμενη Παρασκευή προγραμματιζόταν συνάντηση πέντε υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας με την παράλληλη συμμετοχή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με αντικείμενο τη συμμετοχή του ΔNT στο τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου προς την Deutsche Welle “μια τέτοιου είδους συνάντηση δεν θα γίνει”.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, η ίδια εκπρόσωπος επεσήμανε ότι “το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Τη Δευτέρα προγραμματίζεται συνάντηση του Euroworkingroup και στις 5 Δεκεμβρίου σύνοδος του Eurogroup σε υπουργικό επίπεδο”.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι “παράλληλα γίνεται ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και ευκαιριακά σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες”.


Κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού briefing η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε εκ νέου το άρθρο της SZ, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν αποκλείει μελλοντικά συνάντηση σε αυτό το σχήμα ή κατώτερο.


Τι έγραψε η SZ

Η Süddeutsche Zeitung έκανε λόγο για σύγκληση έκτακτης συνόδου πέντε υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με στελέχη του ΔΝΤ και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ την Παρασκευή στο Βερολίνο για να συζητηθεί το καίριο θέμα -κυρίως για τη γερμανική πλευρά- της οικονομικής συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα σημειώνει:

Κυρίως για την γερμανική, αλλά και για την ολλανδική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι υψίστης πολιτικής σημασίας. Υπενθυμίζουμε ότι η γερμανική βουλή είχε δώσει το περασμένο καλοκαίρι πράσινο φως στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Όμως και το Ταμείο έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”.

Σε μια προσπάθεια προσέγγισης του ΔΝΤ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποσχέθηκαν τον περασμένο Μάιο ελαφρύνσεις με τη μορφή μιας καλύτερης διαχείρισης του χρέους. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ωστόσο επιμένει σε μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, μόνο αν κριθεί απαραίτητο και μετά το τέλος του προγράμματος το 2018“.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές: MNI, Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις