Χουλιαράκης: Τίποτα εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου

Χουλιαράκης: Τίποτα εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου
Τη βούληση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργάζεται και κάνει ό,τι μπορεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Υπενθύμισε πως τρία είναι τα θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να κλείσουν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). 

Το πρώτο θέμα, είναι το δημοσιονομικό, όπου υπάρχει ήδη σημαντική σύγκληση απόψεων, το δεύτερο είναι η ενέργεια και το τρίτο και «πιο ακανθώδες» είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Ειδικότερα, σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ανέφερε ότι τα επίμαχα σημεία είναι το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, το νέο πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει τη μεταρρύθμιση του 2012 (για τον κατώτατο μισθό), αλλά να τη διορθώσει. 

Εξάλλου, ερωτηθείς από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Γ. Χουλιαράκης απάντησε, ότι αυτό, σύμφωνα με την ΕΚΤ, μπορεί να συμβεί υπό δύο προϋποθέσεις: 

Η μία είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η δεύτερη είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι προς το οποίο βοήθησε η απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, «αν και χρειαζόμαστε περισσότερα». 

Εκτίμησε, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μειώσει το κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για σταδιακή πρόσβαση στις αγορές, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην ανάκαμψη.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό, είπε, ότι για το 2018 η Ελλάδα προβλέπει ότι θα επιτύχει τους στόχους, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βλέπουν κενό της τάξεως του 0,3% ως 0,4% του ΑΕΠ. 

Επίσης, από το 2018 και μετά, η κυβέρνηση εκτιμά ότι για περιορισμένο αριθμό ετών θα διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ωστόσο τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν είναι υπέρ μιας τόσο απότομης ανόδου της δημοσιονομικής πορείας». 

Συνέχισε λέγοντας, ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, διότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους το 2018. 

Υπενθύμισε, ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα μετά το 2018 κι ότι το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και γι’ αυτό ζητά μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ. 

Θεωρούμε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι εντελώς «ιδεολογική» και υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ανέφερε ο Γ. Χουλιαράκης. 

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, είπε ότι έγινε πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξει το θέμα αυτό. Σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο Γ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί το κατάλληλο έδαφος για ένα δίκαιο συμβιβασμό, στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών και του διεθνούς οργανισμού εργασίας (ILO). 

Ωστόσο, πρόσθεσε, πως οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς αφορούν πάλι την ιδεολογική στάση του ΔΝΤ. 

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και δεν θα δεχτούμε τίποτα εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

Καταλήγοντας, ο Γ. Χουλιαράκης υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που αποφάσισε χθες τo Eurogroup και πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων.