Η ισοτιμία του δολαρίου υποχώρησε την Πέμπτη, ενώ οι τιμές των πρώτων υλών και των ομολόγων αυξήθηκαν, καθώς η συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ έστειλε ένα μήνυμα αφύπνισης στην αγορά σχετικά με τις υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την πολιτική δημοσιονομικής στήριξης που θα ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Το αμερικανικό νόμισμα έκανε βουτιά έναντι των περισσότερων άλλων σημαντικών νομισμάτων και η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, καθώς ο Τραμπ κατά την πρώτη συνέντευξη μετά την εκλογή του αναφέρθηκε ελάχιστα στις πολιτικές που θα ακολουθήσει. Το ευρώ ενισχύθηκε νωρίτερα 0,5% στα 1,0639 δολάρια.

Η τουρκική λίρα ανατιμήθηκε για πρώτη φορά τις τελευταίες έξι ημέρες. Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,7% στις 3,836 λίρες ανά δολάριο, καθώς η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εφαρμόζει μέτρα για να αναγκάσει τις τράπεζες να δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος. Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο επτά εβδομάδων και οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων έκαναν ράλι.

Η συνέντευξη Τύπου του Τραμπ έδωσε λίγα στοιχεία στους επενδυτές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των πολιτικών που σχεδιάζει, από τις δαπάνες για υποδομές έως τις εμπορικές συμφωνίες. Μετά τη νίκη του Τραμπ, το δολάρια και τα διεθνή χρηματιστήρια έκαναν ράλι, ενώ οι επενδυτές πουλούσαν τα ομόλογα, στοιχηματίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και η ανάπτυξη θα ενισχυθεί.

Οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών βρέθηκαν υπό πίεση σήμερα, καθώς ο Τραμπ δήλωσε ότι θα τις αναγκάσει να υποβάλλουν προσφορές για τις προμήθειες τους στο αμερικανικό δημόσιο. «Οι αγορές είναι απογοητευμένες από την έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα στήριξης», δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική της CMC Markets, προσθέτοντας: «Αυξάνεται ο φόβος ότι οι πρόσφατες θετικές κινήσεις βασίζονται σε λόγια και ότι θα μπορούσαν να εκτροχιαστούν πολύ γρήγορα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις