Έκδηλη είναι η ανησυχία στο Βέλγιο για τον αντίκτυπο στην βελγική οικονομία από τις εξαγγελίες Tραμπ περί επιβολής δασμών στις εισαγωγές. Τον κίνδυνο απώλειας 5000 θέσεων εργασίας στο Βέλγιο (στη βιομηχανία χημικών προϊόντων, επεξεργασίας λυμάτων και στον γεωργικό τομέα) σε περίπτωση που ο Τραμπ κάνει πράξη τις εξαγγελίες του για επιβολή προστατευτικών δασμών στις εισαγωγές, επισείει η εφημερίδα De Tijd στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε μείωση από 0,1% έως 0,42% των ρυθμών ανάπτυξης.

Η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της ασκεί κριτική στον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την προστατευτική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει, η οποία, όμως σημειώνει, «κινείται προς την λάθος κατεύθυνση». Σε σχετικό ρεπορτάζ, η εφημερίδα επικαλείται έρευνα του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης, από την οποία προκύπτει ότι η πολιτική αυτή μπορεί τελικά να οδηγήσει στην απώλεια από 50.000 έως 240.000 θέσεων εργασίας συνολικά στην Ευρώπη. Επισημαίνεται πάντως ότι Ελλάδα, Εσθονία και Κύπρος έχουν τα λιγότερα να χάσουν σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς οι εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ είναι περιορισμένες. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει η Ιρλανδία και η Γερμανία και στη συνέχεια (κατά σειρά) Φινλανδία, Τσεχία, Βέλγιο και Ολλανδία, προσθέτει η εφημερίδα.

Το «πρελούδιο» ενός εμπορικού πολέμου που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε έναν πραγματικό πόλεμο, διακρίνουν εξάλλου ειδικοί, όπως ο γνωστός οικονομολόγος Ντε Γκρου, στην ατζέντα «προστατευτισμού» του Tραμπ. Όπως ειδικότερα σημειώνουν, στην εφημερίδα De Tight τυχόν επιβολή δασμών σε εισαγωγές θα αποβεί «αυτοκαταστροφική» στο βαθμό που θα προκαλέσει και αύξηση του κόστους παραγωγής για την αμερικανική βιομηχανία, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει σε αντίμετρα από την πλευρά της Κίνας και της ΕΕ, με αποτέλεσμα να τεθεί τελικά σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις