Χουλιαράκης: Να τελειώνουμε με την διαπραγμάτευση

Χουλιαράκης: Να τελειώνουμε με την διαπραγμάτευση
Η Ελλάδα είναι ανάγκη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της το συντομότερο προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει ξανά συζητήσεις με μια νέα ομάδα ευρωπαίων ηγετών, καθώς επίκειται μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στην Ολλανδία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιγνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές, εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.

Ο κ. Χουλιαράκης, που μίλησε με θέμα τις «συνθήκες για βιώσιμη ανάκαμψη» της Ελλάδας είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα ποιες παραχωρήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι δε θα ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα «μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ».

Επέκρινε δε το Ταμείο λέγοντας ότι έχει επανειλημμένα αποτύχει, με «τεράστια» απόκλιση, να προβλέψει τις επιδόσεις των δημοσιονομικών δεικτών στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι είναι ανάγκη να επιτευχθεί μία συμφωνία γρήγορα, επισημαίνοντας ότι «δε θα έχει νόημα να κλείσει μια καλή συμφωνία σε πέντε μήνες» και ότι «είναι προτιμότερη μία έστω λίγο χειρότερη συμφωνία τώρα».

Σε ό,τι αφορά τη διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ
ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι συμφωνεί με τη θέση του Ταμείου για ηπιότερους δημοσιονομικούς στόχους, τους οποίους χαρακτήρισε «επιθυμητούς», αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με το Ταμείο στο ότι δεν έχει την ικανότητα επίτευξης υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ιδίως μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.