Με συγκρατημένες προσδοκίες για το ελληνικό ζήτημα συνεδριάζει τη Δευτέρα το Eurogroup. Και αυτό γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί από την απαίτησή του για μέτρα και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τη θέση της για μηδενική λιτότητα, όπως είχε την ευκαιρία να επαναλάβει την Κυριακή ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με συνέντευξή του στη «Realnews».

Όπως αναφέρει η ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να καταγράψουν την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν διεξόδους για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει – σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ – να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Στην «ευκταία» περίπτωση που επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία και επιστρέψουν οι θεσμοί σύντομα στην Αθήνα, τα τεχνικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα κλείσουν γρήγορα, διαβεβαιώνουν πηγές της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί.

Το επόμενο βήμα, αφού κλείσει η συμφωνία ως προς τα τεχνικά θέματα, θα ήταν η διοίκηση του ΔΝΤ να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εμμένουν στην κοινή θέση τους, ζητώντας από την Αθήνα προνομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια μετά.

Καθώς το δημοσιονομικό μείγμα είναι στο πυρήνα της συζήτησης, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα της, την έκθεση του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποπέσει σε «χονδροειδή λάθη» σε σειρά οικονομικών δεικτών και στοιχείων. Πολύ χαρακτηριστική, επ’ αυτού, ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ότι το ΔΝΤ «διατύπωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά».

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, με τις οποίες κλείνουν κάθε συζήτηση για Grexit. Με πιο πρόσφατη δήλωση, αυτήν του Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιου καγκελάριου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε, «δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)».

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την προσεχή Τετάρτη στο Βερολίνο, μια συνάντηση από την οποία οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα κριθούν πολλά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις