Με φόντο την αδιαλλαξία του ΔΝΤ, όσον αφορά στα εργασιακά,στις συντάξεις, αλλά και στα “αντίμετρα” που προτείνει η Αθήνα συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι συνομιλίες μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών, ώστε να υπάρξει δυνατότητα για μία συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, το ΔΝΤ δεν δέχεται την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιμένει σε περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις και 1% στο αφορολόγητο.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το ΔΝΤ δεν συζητεί τις “βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές” στα εργασιακά, που αντιπροτείνει η κυβέρνηση, ενώ σε πρώτη φάση αμφισβήτησε ευθέως όλο το σχέδιο με τα “αντίμετρα” της κυβέρνησης θέτοντας τη δική του ατζέντα – που περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Επίσης, σύμφωνα με το Έθνος, το ΔΝΤ επιμένει και στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, παρά το γεγονός πως υπάρχουν νέα στοιχεία που δείχνουν βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών. Ερωτηθείσα η Ντέλια Βελκουλέσκου γιατί επιμένει στα στοιχεία του ΔΝΤ, απάντησε: “Γιατί αυτό πιστεύω“.
Σημειώνεται πως οι δανειστές επιμένουν σε μέτρα 2% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά (δηλαδή 3,6 δισ.).
Η ελληνική πλευρά θέλει να ρίξει τον πήχη κάτω από το 2%, με όπλο την υπεραπόδοση εσόδων, κάτι που θα οδηγούσε σε παρεμβάσεις 0,75% του ΑΕΠ (αντί για 1%) στο αφορολόγητο και 0,75% στις συντάξεις.
Βασικό “ατού” είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που ξεπερνά το 2,5% όταν ο στόχος ήταν 0,5%.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις