Μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ανακοινώνοντας – σύμφωνα με πληροφορίες – πως η επιχείρηση θα προσλάβει εταιρεία για να αυξήσει την εισπραξιμότητα των οφειλών.
“Η είσπραξη των ληξιπροθέσμων είναι ένας διαρκής αγώνας, θεωρούμε ότι αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων, έχουν φτάσει περίπου στα όριά τους.

Έτσι λοιπόν έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους, Θα προσλάβουμε εταιρεία η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία, όπου έχουν συστήματα δικά τους, που αναλύουν την πελατεία με βάση ιστορικά στοιχεία, έχουν λογισμικά με τα οποία αναλύουν την κατάσταση του κάθε πελάτη, με πολύ πιο -θα πω την έκφραση- σοφιστικέ μεθόδους και πιστεύουμε, μας έχουν υποσχεθεί ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%”, είπε.

Και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα δώσει πολύ μεγάλη ανάσα στη ΔΕΗ.

Αμέσως μόλις οι δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ, πηγές της ΔΕΗ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, διέρρευσαν το εξής: “Δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης”.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της, πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.


Ο κ. Παναγιωτάκης παρουσίασε επικαιροποιημένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το Δημόσιο χρωστά στην εταιρεία 100 εκ. ευρώ. Έχει γίνει διακανονισμός για τα 40 εκ. ευρώ.

Δήλωσε ότι οι οφειλές των καταναλωτών χαμηλής και μεσαίας τάσης για τις ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ ανέρχονται σε 1,65 δισ. ευρώ εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί τα 700 εκατ. Οι οφειλές από καταναλωτές υψηλής τάσης ανέρχονται στα 345 εκατ. ευρώ εκ των οποίων έχει γίνει διακανονισμός για τα 60 εκατ.
Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΔΕΗ, τα χρέη ανέρχονται συνολικά σε 2,1 δισ. ευρώ από τα οποία έχουν διακανονιστεί τα 800 εκ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις