«Έως τώρα η Ελλάδα ανήκει απολύτως στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και όσο παραμένει στην ευρωζώνη πιστεύω ότι θα εξακολουθήσει να ανήκει. Το ενδιαφέρον να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι μεγάλο και επομένως θα συνεχίσει να συμμετέχει στους σχεδιασμούς μόλις υπάρξει συμφωνία για τη συνέχιση του τρίτου προγράμματος», τονίζει ο Νικολάι φον Οντάρτσα, εμπειρογνώμονας για ευρωπαϊκά θέματα του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής και Ασφάλειαςτου Βερολίνου, το οποίο είναι σύμβουλος της Bundestag.
Σημειώνει ότι συζήτηση για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων δεν είναι νέα και χαρακτηρίζει την Λευκή Βίβλο του Γιούνκερ ως «αντίδραση στο Brexit από την Κομισιόν» και «απειλή προς εκείνα τα κράτη μέλη τα οποία δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην στενότερη ολοκλήρωση της Ευρώπης», όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Όπως λέει, το σημαντικότερο για να έχει επιτυχία αυτό μοντέλο των πολλών ταχυτήτων είναι το με ποιον τρόπο «θα προχωρήσει με ομάδες κρατών διατηρώντας ταυτόχρονα την συνοχή της Ευρώπης».
Επισημαίνει ωστόσο ότι «δεν υπάρχει επί του παρόντος παρά μόνον η δήλωση των 4 χωρών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ότι θέλουν να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς όμως να αναφέρουν τι ακριβώς θέλουν να επιτύχουν».
Προσθέτει πως πριν τις εκλογές, στην Γαλλία και την Γερμανία, δεν μπορούμε να περιμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αν μάλιστα «η πρόεδρος της Γαλλίας λέγεται Μαρίν Λεπέν τότε όλες αυτές οι συζητήσεις θα αποτελούν παρελθόν», τονίζει.
Επιπλέον, σημειώνει ότι εκείνο το οποίο χρειάζεται πρωτίστως η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι να βγει από την κατάσταση μόνιμης κρίσης στην οποία βρίσκεται τουλάχιστον από το 2010 με την κρίση της ευρωζώνης, ή με το μεταναστευτικό», καθώς «έχει μεν καταφέρει να τις αντιμετωπίσει, αλλά όχι και να εξαλείψει τις δομικές αδυναμίες».
Πιστεύει, τέλος, ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, μπορεί έχει επιτυχία αν ενταχθούν οι επιμέρους ομάδες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς «για να έχουμε ένα κοινό πλαίσιο δράσης».
«Όσο παραμένουν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών δεν υπάρχει κίνδυνος πολυδιάσπασης, αφού οι χώρες θα έχουν και τη δυνατότητα να προσχωρήσουν στον στενότερο πυρήνα της συνεργασίας», σημειώνει.
Εκτιμά ότι «στην πράξη δεν θα μπορέσει ποτέ να δημιουργηθεί ένα κρυστάλλινα διαυγές μοντέλο», αλλά «θα υπάρξει μια σταδιακή εξέλιξη».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις