«Οι ανοικτές αγορές παραμένουν εγγύηση για την ανάπτυξη και την ευημερία. Όμως χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο στο οποίο θα διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση με τρόπο ώστε να αποκομίζουν όλοι τους καρπούς της», είπε o Χοσέ Άνχελ Γκουρία, ο επικεφαλής του OOΣA, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) με αφορμή τη συμμετοχή του στη συνάντηση των επικεφαλής πέντε οικονομικών οργανισμών με την Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Στη συνάντηση θα συζητηθούν πιθανόν και οι αυξανόμενες τάσεις προστατευτισμού διεθνώς, ενώ κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις θα έχει η γερμανική προεδρία στο G-20 (η συνάντηση κορυφής θα γίνει στο Αμβούργο τον Ιούλιο).
Η καγκελάριος στέλνει ένα «σαφές μήνυμα πολυμερούς και παγκόσμιας συνεργασίας», πρόσθεσε ο κ. Γκουρία, ενώ τόνισε ότι «χρειαζόμαστε γι’ αυτό στοχευμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες ενισχύουν την ανάπτυξη και συγχρόνως την κοινωνική συνοχή».
Στη συνέντευξή του στο dpa, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ παρέπεμψε επίσης και στα μέτρα τα οποία προτάθηκαν από τον οργανισμό, αλλά και τους G20 (τις 20 πλέον ανεπτυγμένες και αναπτυσσομένες χώρες) «κατά της φοροδιαφυγής και τις ανέντιμες φορολογικές πρακτικές, διότι με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουν στη φορολογική δικαιοσύνη και μπορούν να εξασφαλιστούν πόροι για μελλοντικές επενδύσεις».
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέρκελ συναντάται κάθε χρόνο με τους επικεφαλής των πέντε διεθνών οικονομικών οργανισμών. Η ετήσια άτυπη συνάντηση λαμβάνει χώρα φέτος για ένατη φορά. 
Σήμερα, εκτός του κ. Γκουρία, θα συμμετάσχουν η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ/WTO) Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΙLO) Γκάι Ράιντερ.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις