"Πυρετός" διαπραγματεύσεων - "Αγκάθια" και συμβιβασμοί

"Πυρετός" διαπραγματεύσεων - "Αγκάθια" και συμβιβασμοί
Μαραθώνιες είναι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. 

Κυβερνητικές πηγές, λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Κυριακής, θεωρούσαν δεδομένο ότι οι συνομιλίες θα χρειαστεί να συνεχιστούν και τη Δευτέρα διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στόχος παραμένει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στη διάρκεια των συνομιλιών της Δευτέρας.

Όσον αφορά τα ραντεβού που έγιναν το πρωί της Κυριακής, αναζητήθηκε συμβιβαστική λύση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ζήτημα που έχει αναδειχθεί σε "αγκάθι".

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζητήθηκε πρόταση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, σύμφωνα με τη σύσταση του ΟΟΣΑ, με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων και επεξεργάζεται περαιτέρω σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, αλλά στο τραπέζι τέθηκαν τόσο οι τουριστικές περιοχές της χώρας όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που στην Ελλάδα είναι μεγάλη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται συμβιβαστική λύση με δύο σκέλη: 

Την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. Ο ορισμός αυτός θα αφορά και στην Αθήνα, αλλά για παράδειγμα στις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και όχι σε γειτονιές των δήμων του Λεκανοπεδίου.

Συμβιβασμός επιτεύχθηκε και στη σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ έχουν μείνει ένα-δύο ανοικτά ζητήματα από τις υπόλοιπες συστάσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τα ανοικτά θέματα, σοβαρότερα των οποίων είναι, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό, οι αποκρατικοποιήσεις, τα "κόκκινα" δάνεια κ.λπ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, "αγκάθι" αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι και σήμερα παρά μόλις τέσσερα εξειδικευμένα funds που αναμένεται να αγοράσουν τα "κόκκινα" δάνεια από τις τράπεζες. Το γεγονός αυτό οδήγησε το ΔΝΤ να αξιώσει αλλαγές στα κριτήρια αδειοδότησης και άλλους τρόπους προσέγγισης ενδιαφερομένων για να ανοίξει αυτή αγορά. 

Επίσης, όπως ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, τα χρηματοοικονομικά έκλεισαν πλην ενός θέματος. "Στην φορολογική διοίκηση συμφωνήσαμε σε όλα και επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ", είπε.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η συζήτηση αν και πήγε καλά, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, παραμένει ένα ανοιχτό θέμα όπως επίσης μια εκκρεμότητα παραμένει και ως προς το υπερταμείο. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα