Σε υψηλό δύο ετών κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε υψηλό δύο ετών κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές
Οι ενδείξεις ότι ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν βαίνει προς μία νίκη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και τα καθησυχαστικά αποτελέσματα της HSBC οδήγησαν την Πέμπτη τις ευρωπαϊκές μετοχές σχεδόν σε υψηλό δύο ετών.

Η δημοσκόπηση που έδειξε ότι ο Μακρόν ήταν πιο πειστικός σε σχέση με την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στην τηλεοπτική τους διαμάχη οδήγησε τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων γαλλικών ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Μια σειρά θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη οδήγησε τον δείκτη STOXX 600 στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015. Η μικρότερη της αναμενόμενης μείωση των κερδών της HSBC οδήγησε τις μετοχές της σε άνοδο πάνω από 3%.

Διαφορετική ήταν η εικόνα στις αγορές εμπορευμάτων. Το πετρέλαιο υποχώρησε για τρίτη συνεδρίαση μέσα σε τέσσερις ημέρες διαπραγμάτευσης, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο στα 50,50 δολάρια, μετά την ανακοίνωση των αδύναμων στοιχείων για τον τομέα υπηρεσιών στην Κίνα και για τα αμερικανικά αποθέματα, τα οποία μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου, που αποτυπώνει την αξία του έναντι έξι βασικών νομισμάτων, ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,2% σε υψηλό δύο εβδομάδων στο 99,462. Το ευρώ έβρισκε στήριξη στις επιδόσεις του Μακρόν ενόψει των εκλογών της Κυριακής και κινείτο στο 1,0876 δολάριο.

Στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, όπως αναμενόταν, αλλά υποβάθμισε την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου και έδωσε έμφαση στην ισχύ της αγοράς εργασίας, σε μια ένδειξη ότι επίκεινται δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ