Αναβαθμίζουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας σε μια κρίσιμη περίοδο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βουτσιτς μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού για σύσφιξη των σχέσεων με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας, γίνεται στη Θεσσαλονίκη, που καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας, είπε ο πρωθυπουργός.
Η μεγάλη φιλία των δυο χωρών να αξιοποιηθεί με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα, τόνισε.
Μίλησε για την ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα δίκτυα και ο τουρισμός και τόνισε ότι, εξέφρασε στον Πρόεδρο Βούτσιτς τη σταθερή θέση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και της Σερβίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι βασικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τόνισε τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφει η οικονομία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός επενδυτικός παράγοντας για τη Σερβία, καθώς είναι στην τρίτη θέση των επενδύσεων προς τη χώρα αυτή.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως αποφασίστηκε η διασυνδεσιμότητα των δυο χωρών μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης Πειραιά – Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου.
Σημείωσε την προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασίας, με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS ενω συμφωνήθηκε και η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης μεταξύ των δυο χωρών.
Τις δυο χώρες τις συνδέει και ο πολιτισμός, είπε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας.
Παράλληλα ανέφερε ότι αναβαθμίζεται ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης ενώ εντείνεται η συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τραφικινγκ, το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα την ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από πρόσκληση του Αλεξάντερ Βούτσιτς ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς από την πλευρά του ανέφερε, ότι η Ελλάδα και η Σερβία μπορούν να στηρίξουν η μια την άλλη.
Αμέσως μετά θα συνεδριάσει τοΑνώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.
Συνάντηση των δύο ηγετών
Στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σερβία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στον διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων, πριν ξεκινήσει η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η συνάντηση αυτή είναι το πρώτο βήμα για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνεχάρη τον κ. Βούτσιτς για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας μίλησε για τις συμφωνίες συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφούν μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο κ. Βούτσιτς έφτασε στις 10.10, τον υποδέχθηκε στην είσοδο ο κ. Τσίπρας και στη συνέχεια ανέβηκαν στην αίθουσα.

Σημειώνεται πως παράλληλα, γίνονται συναντήσεις μεταξύ αρμοδίων υπουργών των δύο χωρών.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις