Ομαδικά νομικά πυρά κατά του νόμου Κατρούγκαλου – με αιχμή μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό, τον ΕΦΚΑ, τις συντάξεις και τα μπλοκάκια – διατυπώθηκαν την Παρασκευή, στη μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη συζήτηση των προσφυγών Συλλόγων και Ενώσεων. 
Μέσα σε μια γεμάτη ασφυκτικά αίθουσα, αλλά και με τον κόσμο μαζεμένο έξω από το δικαστικό μέγαρο, 32 δικηγόροι τοποθετήθηκαν εκπροσωπώντας τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, τους γιατρούς, την ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχους απόστρατους, πρώην εργαζόμενους στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και άλλους. 
Όλοι ζήτησαν την ακύρωση του νόμου Κατρούγκαλου, ως αντίθετου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Πολιτικά και Οικονομικά δικαιώματα του ΟΗΕ αλλά και σε μια σειρά διατάξεων του Συντάγματος. 
  
Επιπλέον επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες και ζήτησαν την ακύρωση των αποφάσεων του υπουργού Εργασίας για τον υπολογισμό της βάσης των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών από 1/1/17. 
Όπως είπαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των ιατρών, 18.000 γιατροί έχουν φύγει από τη χώρα ενώ πέραν του γεγονότος ότι ελάμβαναν πολύ χαμηλούς μισθούς δεν είχαν καμία προσδοκία ότι θα πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. 
Όπως είπαν ακόμη, 2.750.000 συνταξιούχοι είναι τραγική οικονομική κατάσταση μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεών τους. 
Με τη σειρά τους, οι συνήγοροι των απόστρατων υποστήριξαν ότι παρά τις αντίθετες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου- που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις τους- η κυβέρνηση συνεχίζει να τις περικόπτει. 
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπήθηκε από έξι μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, υποστήριξαν ότι το νέο ασφαλιστικό αποσκοπεί στην δημοσιονομική εξυγίανση εξασφαλίζει το μέλλον των συντάξεων και πως στόχο έχει την ύπαρξη πλεονάσματος. 
Υπενθυμίζεται σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου τη σύνταξη των 346 ευρώ θα λαμβάνουν όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης ή 4.500 ένσημα. Αντίστοιχα όσοι έχουν 20 έτη ασφάλισης ή 6.000 ένσημα θα λαμβάνουν το ποσό των 384 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις οι δικαιούχοι λαμβάνουν τα παραπάνω ποσά σε ηλικία 67 ετών.
 
Ο πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε προθεσμία ενός μηνός (6 Νοεμβρίου 2017) στους συνηγόρους για να καταθέσουν υπομνήματα.

Τα κωλύματα
Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στην κατάμεστη αίθουσα του ΣτΕ καθυστέρησε 2 ώρες, καθώς τέθηκε θέμα εξαίρεσης δύο εισηγητών, της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου και του Σπύριδωνα Μαρκάτη (σύμβουλοι Επικρατείας και οι δύο).
Τα κωλύματα ανάγονται από την μία στο ότι η κυρία Χρυσικοπούλου διετέλεσε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε το νέο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 και από την άλλη στο ότι ο κ. Μαρκάτης ήταν μέλος της επιτροπής σοφών.
Η Ολομέλεια με δύο παρεμπίπτουσες αποφάσεις έκρινε ότι η κυρία Χρυσικοπούλου έχει κώλυμα να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη δικαστική σύνθεση, ενώ αντίθετα ο κ. Μαρκάτης δεν είχε κώλυμα.
Έτσι, η κυρία Χρυσικοπούλου δεν ανέβηκε στην έδρα και οι υποθέσεις της θα συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, σε εμβόλιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Για τις υποθέσεις της κυρίας Χρυσικοπούλου εισηγητής ορίστηκε ο κ. Μαρκάτης. Οι δύο υπόλοιποι εισηγητές ήταν οι σύμβουλοι Επικρατείας Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.
Κατόπιν αυτών, συζητήθηκαν οι υποθέσεις κατά του νέου τρόπου ασφάλισης (ασφαλιστικό), για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών (μπλοκάκι) και για τον ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων ανέρχεται στις 26.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις αυτές ήταν να συζητηθούν τον περασμένο Ιούνιο, αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ υποχρέωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους δικηγόρους των 26 υποθέσεων, να ζητήσουν αναβολή και να πληρώσουν αναβολόσημο.
Από την δικαστική αίθουσα πέρασαν για μικρό χρονικό διάστημα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημήτρης Σρατούλης και η τέως πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις