Νέα διαρροή στοιχείων για τις περίπλοκες μεθόδους φοροδιαφυγής που χρησιμοποιεί το “1%”, δηλαδή η παγκόσμια ελίτ στην οικονομική δραστηριότητα, έρχεται στο φως. Πρόκειται για τη διαρροήParadise Papers, στο πλαίσιο της οποίας υπολογίστηκε ότιπερίπου 600 δισ. ευρώ ετησίως κρύβονται από πολυεθνικές.
Στη δημοσιότητα δίνονται 13,4 εκ. αρχεία που αποκαλύπτουν – μεταξύ άλλων – οικονομικές σχέσεις μεταξύ του υπουργού του ΝτόναλντΤραμπ,Γουίλμπερ Ρος και ρώσων ολιγαρχών κοντά στον Πούτιν, σκοτεινές συναλλαγές του βασικού οικονομικού υποστηρικτή του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντώ,Στίβεν Μπρόνφμαν, τις offshore που χρησιμοποιεί η βασίλισσα της Αγγλίας, ο Μπόνο των U2και συνολικά 120 πολιτικοί.
Ίδιες μεθόδους φοροδιαφυγής φαίνονται να χρησιμοποιούν και κολοσσοί όπως η Apple, η Nike, η Uber, το Facebookκαι άλλες.
Τα έγγραφα εξασφάλισε η γερμανική Süddeutsche Zeitung σε συνεργασία με το International Consortium of Investigative Journalists, ενώ τα επεξεργάζονται380 δημοσιογράφοι σε πάνω από 67 χώρες.
Η βιομηχανία των offshore “κάνει τους φτωχούς φτωχότερους” και “βαθαίνει τις οικονομικές ανισότητες” δηλώνει ηBrooke Harrington, καθηγήτρια στο Copenhagen Business School.
Προσθέτει πως “υπάρχει μία μικρή ομάδα ανθρώπων, των οποίων η οικονομική δραστηριότητα δεν υπόκειται στους ίδιους κανόνες που ισχύουν για όλους τους άλλους και αυτό γίνεται επίτηδες”.
“Αυτοί οι άνθρωποι ζουν στο όνειρο της απόλαυσης των ωφελημάτων που έχει να προσφέρει η κοινωνία, χωρίς να υφίστανται τους περιορισμούς που τα συνοδεύουν” σημειώνει.
Δημοσιογράφος της Monde εξηγεί την έρευνα


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της SZ, κεντρικό ρόλο στην φοροδιαφυγή παίζει η offshore εταιρεία Appleby, με ετήσια κέρδη 100 εκ. δολάρια, με έδρα στις Βερμούδεςκαι γραφεία σε όλους τους μεγάλους φορολογικούς παραδείσους.
Πελάτες της είναι πρωθυπουργοί, μέλη βασιλικών οικογενειών, αστέρια του Χόλιγουντ και ολιγάρχες από τη Ρωσία, τη Μ. Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.
Στη Γερμανία η Appleby έχει 1.000 πελάτες – χωρίς η παρουσία στο πελατολόγιο να αποτελεί τεκμήριο φοροδιαφυγής – μεταξύ των οποίων εκατομμυριούχοι, κληρονόμοι, επενδυτές, πολιτικοί κ.α. αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post, η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank.

Ρεπορτάζ της El Confidencial με τα βασικά σημεία
Τα Paradise Papers δείχνουν πόσο αδιάρρηκτος είναι ο offshore κόσμος με τα βιομηχανικά έθνη.
Ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζουκμάν έχει υπολογίσει τη διάσταση αυτού του κόσμου για την έρευνα: Πάνω από 600 δισεκατομμύρια ευρώ μετατοπίζονται ετησίως από πολυεθνικές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.
Οι φορολογικοί παράδεισοι βοηθούν όχι μόνο τις εταιρείες να αποφύγουν τους φόρους αλλά και τους ιδιώτες.
Επί της ουσίας, πρόκειται για το γεγονός ότι οι πλούσιοι μπορούν να παρακάμψουν τους νόμους που τους ενοχλούν – ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για φόρους κληρονομιάς, για θέματα ευθύνης ή για προστασία των πιστωτών.
Αυτός ο υπεράκτιος κόσμος έχει αντίκτυπο σε όλους μας.
Από τις εθνικές οικονομίες λείπουν τα δισεκατομμύρια των φόρων – ορισμένα εκ των οποίων λείπουν, για παράδειγμα για λειτουργία νοσοκομείων, για δημιουργία παιδικών σταθμών, για κοινωνική ασφάλισηκ.α.
Τη διάσταση του προβλήματος δείχνει και ένας άλλος υπολογισμός του Ζουκμάν : Οι υπερ-πλούσιοι έχουν σταθμεύσει 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογικούς παραδείσους.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις