Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επανήλθε στο θέμα των δηλώσεων «πόθεν έσχες», κατά το κλείσιμο της ομιλίας του σε εκδήλωση-στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιρειών με θέμα: «Η Δικαιοσύνη ως πυλώνας ανάπτυξης».

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοντονής ανέφερε:

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος του “πόθεν έσχες” να είναι αποτελεσματικός. Σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” να είναι το ίδιο για οποιονδήποτε πολίτη. Γι’ αυτό κρίναμε ως απαραίτητη και τη δήλωση των μετρητών και πολύτιμων ειδών. Το μέτρο αυτό βοηθάει στη θωράκιση των θεσμών και τη διαφάνεια. Απαντά σε εύλογα και πάγια αιτήματα της κοινωνίας. Πέφτουμε από τα σύννεφα όταν ακούμε για ωμές παρεμβάσεις».
 
Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης προσέθεσε ότι «ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη είναι κορωνίδα της πολιτικής μας και όσοι μιλούν διαφορετικά είναι κακόπιστοι και υποτιμούν τις κυβερνητικές προτάσεις. Όπως δε είπε χθες και ο καθηγητής Σταύρος Τσακυρακης, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη δεν γίνονται υπό το φως της μέρας».
 
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου Σπυρίδων Φλογαΐτης, ο δικηγόρος και πρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος Λεωνίδας Γεωργόπουλος και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη Νικόλας Κανελλόπουλος.

Η Δικαιοσύνη και η Οικονομία
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την ομιλία του, πέρα από τα όσα είπε για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμά του υπουργείου του που θα συμβάλει στον τομέα της ανάπτυξης.
Ο Σταύρος Κοντονής, έκανε λόγο για την ανάγκη πολυδιάστατης προσέγγισης στην ανάπτυξη και την οικονομία. “Επιβάλλονται εναλλακτικές προσεγγίσεις προκειμένου η ανάπτυξη να είναι κοινωνικά δίκαιη” , τόνισε αναφερόμενος και σε πρόσφατες δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
“Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη εξαρτάται, έρχεται από τη Δικαιοσύνη. Ένα λειτουργικό δικαστικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επενδύσεις. Πρέπει να βελτιωθεί η αποδοτικότητα , αφού όταν τα δικαστικά συστήματα λειτουργούν υπάρχει θετικός αντίκτυπος ακόμη και στη δανειοδότηση των Τραπεζών”, πρόσθεσε.
Ακόμη, κ. Κοντονής αναφέρθηκε σε στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου , για βελτίωση της αποδοτικότητας.
“Το υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιεί παρεμβάσεις σε κάθετο επίπεδο. Αναβάθμιση υποδομών, σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ολοκληρώνεται η μελέτη για την αποκέντρωση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ ολοκληρώνεται και η μεταφορά των δικαστηρίων Πειραιά στη Ράλλειο Σχολή.
“Ακόμη, ολοκληρώνεται το ηλεκτρονικό ποινικό μητρώο, αλλά και η ηλεκτρονική υπηρεσία καταστημάτων κράτησης, ” είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας αναφορά σε σειρά παρεμβάσεων που στοχεύουν στην βελτίωση της δικαστικής λειτουργίας, αλλά και σε νομοθετικές παρεμβάσεις στη Διοικητική Δικαιοσύνη για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών”.
“Ανάπτυξη υπάρχει μόνο εκεί που υπάρχουν ίσες ευκαιρίες. Για την κυβέρνησή μας, η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρχει ” σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κατέληξε:  “Ο δημοκρατικός πολίτης αποβλέπει σε δίκαιους κανόνες, μάχεται τη συσσώρευση πλούτου. Την επιδιώκει ισότιμα για όλους ώστε όλοι να ζούμε σε ένα κράτος δικαίου. Για αυτά γεννήθηκε η Αριστερά.”
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις