Για μία κρίσιμη και δύσκολη χρονικά συγκυρία για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας έκαναν λόγο εκπρόσωποί της, από το βήμα του 11ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management, του οποίου η κεντρική θεματική του είναι «Pharma 2020: Εμπιστοσύνη-Συνεργασία-Αξία».
«Η βιομηχανία και οι εκπρόσωποί της, κατ’ αρχήν, θα πρέπει να κάνουν τον απολογισμό τους, όχι μόνο λόγω της κρίσης, με αφορμή και άλλοθι αυτήν, αλλά κυρίως για την εποχή προ κρίσης, όσον αφορά το λειτουργικό μοντέλο που εγκατέστησε, την ηθική που υπηρέτησε, την αισθητική και την εικόνα που επιδίωξε και συστηματικά καλλιέργησε, για τις αξίες που υπηρέτησε, για τα μηνύματα που μετέδωσε, για την προοπτική που προσέφερε και για τα αδιέξοδα που οδήγησε». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος του PHARMA Innovation Forum και διευθύνων σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικό ζητούμενο είναι ο κλάδος να σταθεί αυτοκριτικά απέναντι στην ιστορία του και σε μία ελληνική κοινωνία που τον αντιμετωπίζει με καχυποψία, επιφύλαξη, συστολή και αμφισβήτηση. Όπως σημείωσε, χρειάζεται να αναθεωρήσει τη στρατηγική του, να ανανεώσει τον λόγο, τη σκέψη και τη φυσιογνωμία, αλλά και να μεταλλάξει συνολικά την επιχειρηματολογία του.
«Πρέπει να παραδεχθούμε πως η πολιτεία, στη θεώρηση της αξιολόγησής της, έχει δίκιο όταν αναφέρεται στην αλλαγή της συμμετοχής των ασθενών στη θεραπεία, στη φαρμακευτική δαπάνη, στην τιμολόγηση, στην αποζημίωση, στη λειτουργία του συστήματος, στο θεσμικό πλαίσιο, στην ανάγκη διαχρονικότητας, στην ανάγκη επούλωσης πληγών, στην ισορροπία ελαστικού-ανελαστικού, στην αποτίμηση και τελικά στην αξιοπρέπεια» τόνισε ο κ. Παπαταξιάρχης.
Ωστόσο, επισήμανε ότι «οι βελτιώσεις που προσφέρει δεν είναι απαραίτητα μεταρρυθμίσεις» και «δεν έχει δίκιο όσον αφορά στις μονόδρομες επιλογές, στις επίμονες μακροχρόνια κοστολογικά προσεγγίσεις και στη μη ενεργή ακρόαση των φορέων του φαρμάκου».
Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η έννοια της Εµπιστοσύνης στη Φαρµακοβιοµηχανία: Αντιλήψεις, Προτεραιότητες και Δράσεις», οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να «αποκωδικοποιήσουν» τα αίτια και ταυτόχρονα να προτείνουν λύσεις σχετικά με την έλλειψη εμπιστοσύνης τόσο μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας-πολίτη, όσο και μεταξύ θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN, Βασίλης Πενταφράγκας, υπογράμμισε πως το νομοθετικό πλαίσιο παράγει στρεβλώσεις, όχι μόνο τώρα, αλλά και χρόνια πριν την κρίση. Παρ’ όλα αυτά, «εξακολουθούσαμε να βλέπουμε μόνο την τιμολογιακή διάσταση των πραγμάτων. Όταν φθάσαμε στο 2009, είχαμε μία ευκαιρία να αξιολογήσουμε το γιατί υπήρξαν αυτές οι υπερβολές, αλλά πάλι δεν το κάναμε, παρά τη μνημονιακή πίεση» πρόσθεσε.
Η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, υποστήριξε πως υπάρχει ανάγκη για σταθερό πλαίσιο συνομιλιών, ώστε να «χτισθεί» η εμπιστοσύνη με τον κλάδο. Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη πως, παρά τις προσπάθειες, εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης και προκλητής ζήτησης, στα οποία «η κρίση δεν έβαλε τάξη».
Ως μία καλή ευκαιρία «μέσα από τις δυσκολίες να αναδειχθούν τα θετικά τού κλάδου και να διορθωθούν τα αρνητικά» πρότεινε στους συνέδρους να δουν την κρίση ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης, τονίζοντας ότι η ευθύνη για όσες υπερβολές υπήρξαν στο παρελθόν «δεν ήταν ευθύνη ενός παίκτη».
Το μέλος τους Patients and Consumers Working Party EMA και πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», Νίκος Δέδες, εκτίμησε ότι σήμερα οι ασθενείς εξακολουθούν να νιώθουν πως οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς αυτούς και πως, παρά την κρίσιμη συγκυρία, δεν συμμετέχουν σε επίσημα όργανα και επιτροπές της πολιτείας, που γνωμοδοτούν για την πολιτική υγείας στη χώρα.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις