Συνεδρίαση για γερά νεύρα η σημερινή στη Wall Street με πρωταγωνιστές την έντονη μεταβλητότητα και τις αλλεπάλληλες διακυμάνσεις.

Χαρακτηριστικό της αστάθειας των δεικτών είναι ότι ο βιομηχανικός Dow Jones κατάφερε να κλείσει με κέρδη 200 μονάδων περίπου διαγράφοντας τις μεγάλες απώλειες που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών και οι οποίες έφταναν τις 510 μονάδες!

Το επενδυτικό κλίμα σημαδεύτηκε και σήμερα από τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 25% σε 106 αμερικανικά προϊόντα αξίας 50δισ.δολ., μεταξύ των οποίων η σόγια, τα αυτοκίνητα, τα χημικά προϊόντα, κάποιοι τύποι αεροσκαφών και προϊόντα καλαμποκιού.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση καταλόγου από την κυβέρνηση του Αμερικανού 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων -μεταξύ άλλων των τομέων της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών- στα οποία σχεδιάζει να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% προκειμένου να αναγκάσει το Πεκίνο να αλλάξει στάση και πρακτική σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια από τους ηλίθιους ή ανίκανους ανθρώπους που αντιπροσώπευαν τις ΗΠΑ. Τώρα έχουμε εμπορικό έλλειμμα 500 δισ. δολάρια τον χρόνο, με κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας επιπλέον 300 δισ. δολαρίων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Τραμπ.

Σημαντική βοήθεια στην ανάκαμψη της αγοράς έδωσαν οι μετοχές τεχνολογικών ομίλων, οι οποίες μετά από αρκετές συνεδριάσεις έντονων ρευστοποιήσεων κινήθηκαν αρκούντως ανοδικά.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έκλεισε τελικά με κέρδη 232 μονάδων ή 0,96%, ο ευρύτερος S&P πέτυχε κέρδη 30,23 μονάδων ή 1,16% και ο τεχνολογικός Nasdaq αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο νικητή της ημέρας με άνοδο 100,83 μονάδων ή 1,45%.

Σε επίπεδο μακροοικονομίας τρεις ανακοινώσεις είχαν ενδιαφέρον:

Πρώτον ότι συνεχίστηκε ο ταχύς ρυθμός προσλήψεων στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2018, με τον ιδιωτικό τομέα να προσθέτει 241.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (4/4/2018) η ADP, δεύτερον η πτωτική πορεία που ακολούθησε ο κλάδος υπηρεσιών των ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο του 2018, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα (4/4) στη δημοσιότητα και τρίτον ότι σε επίπεδα-ρεκόρ έχουν αυξηθεί οι τιμές κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, επαναφέροντας μνήμες από τη «φούσκα» της περιόδου 2005-2007, που, σε συνδυασμό με τις αλόγιστες πρακτικές των τραπεζών, οδήγησε στην άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.

Στα επιχειρηματικά νέα το Facebook ανακοίνωσε απόψε (4/4) ότι η εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica ενδέχεται να είχε αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών και όχι μόνο 50 εκατομμυρίων, όπως ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Micrsoft (+3,1%) και IBM (+3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-1%) και Chevron (-0,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,2% στα 63,37 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.340 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,2278 από 1,2271 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,79%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις