Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την πεποίθηση πως τον Αύγουστο η χώρα μας θα βγει από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, εκφράζει ο Νορβηγός πρεσβευτής στην Αθήνα Γιορν Γκέλσταντ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Ένα δύσκολο μέρος φθάνει στο τέλος του: αυτό της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω εκτεταμένων μέτρων λιτότητας και των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων για τη μεταμόρφωση μέρους της ελληνικής νοοτροπίας και του τρόπου λειτουργίας σας. Πιστεύω ότι θα βγείτε από το πρόγραμμα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους", επισημαίνει.

"Αλλά τότε πρέπει να γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο, και αυτό είναι το κεφάλαιο για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη μελλοντική ευημερία. Και αυτό είναι δύσκολο. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για τις εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις, τη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών σας, την ενίσχυση του ανταγωνιστικού σας πλεονεκτήματος και την έξοδο στις διεθνείς αγορές. Αυτό το κεφάλαιο χρειάζεται ένα σαφές όραμα, στρατηγική ικανότητα και την απαραίτητη αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου θα το φτιάξετε και αυτό", προσθέτει ο ίδιος.

Ο Νορβηγός πρεσβευτής χαρακτηρίζει ουσιαστικές, εποικοδομητικές και πολύ καλές τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας. Επισημαίνει πως η διμερής συνεργασία Αθήνας- Όσλο έχει καθοριστεί μέσα στην ιστορία σε μεγάλο βαθμό από ναυτιλιακά ζητήματα και διαμηνύει ότι αυτή η διάσταση των σχέσεων των δύο χωρών θα συνεχίσει να είναι ισχυρή και στο μέλλον.

Χαρτογραφώντας το πεδίο των διμερών σχέσεων, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού, στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, στην πράσινη ενέργεια, τη διαχείριση των υδάτων και τη θαλάσσια συνεργασία, καθώς και στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τονίζει ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός κρίκος στις διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας πως περίπου 350.000 Νορβηγοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο. Παράλληλα, διακρίνει σημαντικές ευκαιρίες για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας στη νορβηγική αγορά, κάνοντας ειδική μνεία για το κρασί.

Με αφορμή την παραχώρηση δικαιωμάτων εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Γκέλσταντ αναλύει το νορβηγικό παράδειγμα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

"Μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ισχυρό εθνικό έλεγχο τόσο στη διαχείριση των πόρων όσο και των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων, που αποτέλεσαν βασικά στοιχεία για το εθνικό μας οικονομικό πλαίσιο"σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναδεικνύει πως η στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήταν ένας σημαντικός λόγος για την επιτυχία.

Επιπλέον, καταγράφει τα διδάγματα που θα μπορούσε να αντλήσει η Ελλάδα από τη Νορβηγία, και ιδιαίτερα από τη νορβηγική οικονομία, το κράτος- πρόνοιας και τη δημόσια διοίκηση.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ, ο Νορβηγός διπλωμάτης, επισημαίνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι σύντομη και συνοπτική.

Νορβηγία θα ήθελε να δει κάθε εποικοδομητικό μέτρο που θα μπορούσε να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα μέσω της εκτεταμένης συνεργασίας. Ο σημερινός αντίκτυπος από την αποδιάρθρωση στη Μέση Ανατολή απαιτεί μια σταθερή και ισχυρή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όσον αφορά τη γεωπολιτική, τα πράγματα είναι πιο αλληλένδετα απ’ ό, τι συνήθως πιστεύουμε", υπογραμμίζει.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις