Το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει η Αθήνα για τη μετα-μνημονιακή εποχή, και το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Σόφιας, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σύσταση Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

"Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα κάνει η Ελλάδα με την οικονομική ελευθερία της, μόλις ελευθερωθεί από τα δεσμά του μνημονίου τον Αύγουστο;", είναι η ερώτηση με την οποία ξεκινά το δημοσίευμα του Bloomberg.

Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει επίσης σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που έχουν "παγώσει" επί χρόνια. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την δημιουργία εθνικού κτηματολογίου και για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι χιλιάδες εκκρεμοδικίες "λιμνάζουν" στα δικαστήρια και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Η Αθήνα υπόσχεται επίσης πως θα μειώσει περαιτέρω το "γραφειοκρατικό βάρος" και θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D).

Το Bloomberg σημειώνει πάντως πως οι προτάσεις της Αθήνας για την αγορά εργασίας φαντάζουν αντίθετες στη συμβατική οικονομική λογική, με δεδομένο ότι η ανεργία παραμένει πάνω από το 20%.

Το πρακτορείο εκφράζει επίσης τους ενδοιασμούς του για το σχέδιο Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς όπως τονίζει, οι θεσμοί έχουν στο παρελθόν εναντιωθεί σε ίδρυση κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας λόγω φόβων ότι ο θεσμός θα χτυπηθεί από πελατειακή λογική.

Η εκπόνηση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου συγκαταλέγεται στις απαιτήσεις των θεσμών για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Θεωρητικά, η στρατηγική θα επιτρέψει στην ελληνική πλευρά να μειώσει τα μέτρα που θα αξιώσουν οι εταίροι ως αντάλλαγμα για τυχόν ελάφρυνση του χρέους.

Για υπερβολική αισιοδοξία κάνει λόγο επίσης το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία που αναδεικνύουν χαμηλότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2017. Η ανάπτυξη ανήλθε σε 1,4% του ΑΕΠ, έναντι αρχικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 2,7%.

Σημειώνει τέλος, ότι η χώρα μας δεν έχει καταγράψει ιδιαίτερη πρόοδο στην ετήσια κατάταξη ανταγωνιστικότητας που εκπονεί η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει πως σε βάθος χρόνου η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα από τα πλέον σοβαρά δημογραφικά προβλήματα στην ευρωζώνη.


Eurogroup: Ενημέρωση για το πρόγραμμα

Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν στο Eurogroup στην Σόφια για τα βασικά θέματα που αφορούν την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της Ελλάδας, αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν μετά το Eurogroup.

«Οι θεσμοί πληροφόρησαν το Eurogroup για την πρόοδο που επετεύχθη στη συνεχιζόμενη και τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στο Eurogroup το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της Ελλάδας, περιγράφοντας συνοπτικά τους στόχους και τις προτεραιότητες των επόμενων χρόνων.

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για τα βασικά θέματα που αφορούν την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Πληροφορήθηκαν επίσης και για τα τεχνικά σημεία που έχουν επιτευχθεί έως τώρα σχετικά με τον μηχανισμό αναπτυξιακής προσαρμογής, ως μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Συζήτησαν επίσης και την πιθανή μορφή που θα μπορούσε να λάβει το μεταμνημονιακό πλαίσιο για τη χώρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις