Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο ολλανδόφωνος βελγικός Τύπος τα θετικά αποτελέσματα των stress tests για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Αlpha Bank), οι οποίες, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, ακόμα και στο πιο δυσμενές σενάριο δείχνουν να έχουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που υπερβαίνουν το 5,9%.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα De Tijd, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ισχυρές κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες», προβαίνει στην εκτίμηση ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών αποτελούσαν μία «κρίσιμη δοκιμασία» γι' αυτές, ενόψει της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο και ένα «σημαντικό βήμα» για την Ελλάδα στις προσπάθειές της να ξεπεράσει τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η εφημερίδα παραπέμπει στα θετικά αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών και παρατηρεί ότι στο δυσμενέστερο οικονομικό σενάριο οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα έχαναν συνολικά 15,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις αντιδράσεις των τεσσάρων τραπεζών, οι οποίες έκαναν γνωστό ότι εξαιτίας αυτών των αποτελεσμάτων δεν θεωρούν απαραίτητο να υπάρξουν νέα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης, με την Τράπεζα Πειραιώς να εμφανίζεται, πάντως, περισσότερο επιφυλακτική διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή του υφιστάμενου σχεδίου κεφαλαιοποίησης. Αναφορά γίνεται, εξάλλου, στα βασικά στοιχεία της μεθοδολογίας των stress tests, τα οποία, όπως σημειώνεται, επισπεύστηκαν λόγω της ανάγκης να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών ενόψει της λήξης του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο.

Και η De Standaard, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν καλό βαθμό από την ΕΚΤ», τονίζει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται σε «σχετικά καλή» κατάσταση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις