Το Eurogroup έλαβε υπόψη για την Ελλάδα το λεγόμενο εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας όπως προτάθηκε από την Κομισιόν, αναφέρει ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, στην απολογιστική επιστολή του για τη συνεδρίαση του Eurogroup της Σόφιας, που διεξήχθη τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, η επιστολή αναφέρει στα αγγλικά: "Τhe Eurogroup took note of the so-called 'enhanced surveillance' tool, as proposed by the Commission".

Λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει αυτό το εργαλείο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαιώνει στην ίδια επιστολή- την οποία δημοσιεύει το protothema.gr– ότι ο στόχος που έχουν θέσει οι θεσμοί και η Αθήνα είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (Staff Level Agreement) έως το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Επισημαίνει, δε, ότι έγινε παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και το ότι συζητήθηκε η μελλοντική παρακολούθηση του προγράμματος.

"Πραγματοποιήσαμε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος", σημειώνεται στην επιστολή.

Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνουν πηγές της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών η Γερμανία επιμένει η ελάφρυνση του χρέους να δίδεται υπό όρους. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις 20 Αυγούστου θα έχουμε ένα "μνημόνιο χωρίς λεφτά", στο πλαίσιο του οποίου αντί για δόσεις η Ελλάδα θα παίρνει ελάφρυνση χρέους σε δόσεις ανάλογα με την υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή ψηφισμένων μέτρων.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις