Άλμα έκανε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και υποχώρησαν οι μετοχές της ύστερα από προσχέδιο προγράμματος για πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας που αποκάλυψε σχέδια για αίτημα περί διαγραφής χρέους 250 δισ. ευρώ και τη θέσπιση διαδικασιών που θα επιτρέπουν στις χώρες να αποχωρούν από το ευρώ.


Τις 150 μονάδες άγγιξε το ιταλικό σπρεντ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου, το απόγευμα, παρουσιάζει απώλειες 2,8%. Πρόκειται για μια αρνητική επίδοση που, σύμφωνα με τον Τύπο, οφείλεται στις διαπραγματεύσεις για συγκρότηση κυβέρνησης από τα κόμματα της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.


Το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων και το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας σχεδιάζουν να ζητήσουν τη διαγραφή χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το προσχέδιο το οποίο επεξεργάζονται τα κόμματα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Huffington Post Italia.

Μια άλλη πρόταση που προκάλεσε συναγερμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι η δημιουργία «οικονομικών και νομικών διαδικασιών που θα επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να αποχωρούν από τη νομισματική ένωση».

Το δημοσίευμα τάραξε τις αγορές, παρόλο που ο εκπρόσωπος της Λέγκας επί των οικονομικών θεμάτων δήλωσε στο Reuters ότι η διαγραφή χρέους ουδέποτε περιελήφθη σε επίσημο προσχέδιο κυβερνητικού προγράμματος.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε άλμα σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης, σε υψηλό διμήνου στο 2,04%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Η είδηση οδήγησε επίσης το ιταλικό πενταετές CDS (κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών) στις 102 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την IHS Markit.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων ανήλθαν στο 0,038%, πάνω από το μηδέν τοις εκατό για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι δεν τον φοβίζει η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ωστόσο, η νευρικότητα ήταν εμφανής στις ιταλικές αγορές.

Οι ιταλικές μετοχές υποχώρησαν νωρίτερα κατά 1,8% και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου, στην οποία καμία παράταξη δεν συγκέντρωσε αυτοδυναμία.

Οι μετοχές των ιταλικών μετοχών κατέγραφαν απώλειες σε γενικές γραμμές, με τον κλαδικό δείκτη να αναμένεται να καταγράψει τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του εδώ και πέντε μήνες, με πτώση κατά 2,9%.

Οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της UniCredit και της Intesa Sanpaolo, σημείωσαν νωρίτερα πτώση περίπου 3%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις