«Για μια ακόμα χρονιά αποδείχθηκε ότι ο τουρισμός αποτελεί τον στυλοβάτη, τον ισχυρό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύοντας ότι αποτελεί μια μοναδική αξία για την ελληνική κοινωνία». Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος ανοίγοντας τις εργασίες της Κλειστής Συνεδρίασης της 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

Επεσήμανε ότι ο τουρισμός καταφέρνει να παραμείνει για ακόμα μια χρονιά ο πρωταγωνιστής στη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ στάθηκε στις προκλήσεις και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Ως προκλήσεις περιέγραψε το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός αυξάνεται και ως προβλήματα εστίασε στην υπεροφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος.

Ο κ. Ρέτσος απευθυνόμενος στους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας στάθηκε σε 4 προτεραιότητες που τέθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο και που φυσικά αποτελούν στόχο για την επόμενη περίοδο. Η πρώτη είναι η διασύνδεση Τουρισμού – Πολιτισμού. Ο κ. Ρέτσος έκανε λόγο για δύο αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα κομμάτια που τώρα έχει έρθει η ώρα να μπουν στη θέση τους, όπως είπε.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση. Ο ΣΕΤΕ, όπως είπε ο κ. Ρέτσος, έδωσε μεγάλο βάρος στην υποστήριξη της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή ο εκπαιδευτικός πυλώνας του ΙΝΣΕΤΕ, το SETE Training συνεχίζει την σπουδαία δουλειά που κάνει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Εκπαιδευτικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα, σεμινάρια, προγράμματα κατάρτισης ενδυναμώνουν τις δεξιότητες, αναπτύσσουν τις ικανότητες των ανθρώπων του τουρισμού.

Η τρίτη είναι η ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρέτσος εξήγησε ότι προσπάθεια του ΣΕΤΕ είναι να εμπεδώσει και να επικοινωνήσει στη κοινωνία τα οφέλη του τουρισμού. «Να σταθούμε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, να ακούσουμε και να μας ακούσουν» ανέφερε. Τέλος, η τέταρτη είναι η αγροδιατροφή και η ευρύτερη διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα. Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του τουρισμού και της αγροδιατροφής, οι συνέργειες και η διασύνδεσή τους, προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος.

Οι εργασίες της τακτικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ ολοκληρώνονται με την πανηγυρική ανοικτή εκδήλωση σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, όπου με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις