Σημαντικές εκτιμάται ότι θα είναι οι αλλαγές σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ για τα εκκαθαριστικά που θα πάρουν στα χέρια τους 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά συγκριτικά με αυτά που πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια.

Αύριο αναμένεται να υπογραφεί υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις νέες αντικειμενικές και παράλληλα θα κατατεθεί και τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η ΥΠΑ θα ορίζει ότι πλέον ο ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην τρέχουσα αντικειμενική αξία των ακινήτων και όχι στις τιμές που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι αντικειμενικές τιμές και ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάζουν συνεχώς και όχι μια φορά τον χρόνο.

Αν και μέχρι χθες δεν είχε ολοκληρωθεί η καταγραφή των αντικειμενικών αξιών, στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν «τεστ προσομοίωσης» για να δουν ποιοι πλήττονται και ποιοι ωφελούνται από τις αυξήσεις, προκειμένου να προσαρμόσουν ανάλογα τους συντελεστές για να πιάσουν τον στόχο είσπραξης των 2,65 δισ..

Στο οικονομικό επιτελείο επιθυμούν είτε να αλλάξουν τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για περιοχές όπου οι αντικειμενικές θα αυξηθούν θεαματικά, είτε να αυξηθεί το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου στα 250.000 ή 300.000, από 200.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις