Μια διαφορετική διάσταση σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή, που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε καθαρή έξοδο, περιγράφει για την Ελλάδα το Βloomberg.

Όπως τονίζεται στο έγκυρο αμερικανικό πρακτορείο «το μέλλον της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα διαφέρει και πολύ σε σχέση με το παρόν, καθώς θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους, εκθέσεις αξιολόγησης, ακόμα και καταβολή δόσεων».

Το Bloomberg εξηγεί, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους δανειστές, ότι η Ελλάδα θα ελέγχεται ανά τετράμηνο από τον ESM, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

«Κάθε χώρος για την Ελλάδα προκειμένου να σχεδιάσει τις δικές της πολιτικές θα έχει τον περιορισμό της συνεχιζόμενης δέσμευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» τονίζει το πρακτορείο και συνεχίζει αναφέροντας ότι «μετά από 8 χρόνια μνημονίων, η Ελλάδα επιθυμεί να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία τον Αύγουστο, χάρη στην αναζωογόνηση της οικονομίας και τους ευκολότερους όρους αποπληρωμής για ορισμένα δάνεια διάσωσης.

Με τους δανειστές να είναι επιφυλακτικοί, καθώς βλέπουν ότι υπάρχει κίνδυνος οι πολίτες της να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες που προκάλεσαν την οικονομική τους κατάρρευση, ορισμένες από αυτές τις παραχωρήσεις θα εξαρτηθούν από την αποφυγή της απόκλισης από τη δημοσιονομική σύνεση».

Όπως εξηγεί το Bloomberg η «ενισχυμένη εποπτεία» θα συνεπάγεται και ετήσια εκταμίευση δόσεων από τα κέρδη που έβγαλαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

«Οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να γίνονται σε ετήσια βάση ύψους 1,2 δισ. ευρώ κάθε Ιούνιο ή θα μπορούσε να μοιράζεται σε δύο ισόποσες δόσεις τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο».

Επιπλέον, ακόμα ένα χαρτί των δανειστών εκτιμάται ότι θα είναι αυτό των αυξανόμενων επιτοκίων για τα ομόλογα που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την πρόσβαση του κράτους αλλά και των ιδιωτών στις αγορές αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της.

Τι θα προβλέπεται στο «Μνημόνιο εξόδου»

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε χθες ότι οι δεσμεύεις που θα κληθεί να υλοποιήσει η Ελλάδα για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα ελέγχονται με τριμηνιαίες έκθεσεις της τρόικας η οποία θα μπορεί να ζητάει και νέα μέτρα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας θα καθοριστεί επακριβώς τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το protothema.gr στο κείμενο δεσμεύσεων θα περιλαμβάνονται τα εξής:

-Η τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον ως το 2022.

– «Λελογισμένες» –δηλαδή πολύ περιορισμένες- αυξήσεις μισθών, «στα όρια αντοχής της οικονομίας» όπως θα αναφέρεται στο κείμενο.

– Η συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων, σε συνεργασία με την ΤτΕ.

– Αλλαγές στην Φορολογική Διοίκηση αλλά με δέσμευση για διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.

– Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με δεσμεύσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ.

– Περαιτέρω κινήσεις για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

– Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με τοποθετήσεις γενικών διευθυντών στο δημόσιο ως τον Οκτώβριο.

– Παρακολούθηση και μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας «σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται μέσω του SRSS» σύμφωνα με την Καθημερινή.

– Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων

– Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών

Παράλληλα σύμφωνα με την Καθημερινή στο κείμενο θα προβλέπεται ότι:

– «Η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις τιμές του φόρου ακίνητης περιουσίας για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2020».

– «Η Ελλάδα θα αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και μέχρι τα μέσα του 2019 θα ολοκληρώσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προσδιορίστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

– Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020.

– Άνοιγμα τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 μέχρι τα μέσα του 2020. Το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΑΠΥ) θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο την επίτευξη μεριδίου κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30% στα μέσα του 2020 και κατά 40% στα μέσα του 2022.

– «Εφαρμογή σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας η νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση έως τα μέσα του 2019»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις