Στα πάλαι ποτέ ολονύχτια "παζάρια" φαίνεται πως επανέρχεται το Eurogroup, καθώς η συνεδρίαση κόλλησε στο χρόνο της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF και στο ύψος της δόσης προς την Ελλάδα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα μέλη του Συμβουλίου να σταματήσουν γύρω στις 19.00 το απόγευμα της Πέμπτης να συζητούν για το ελληνικό ζήτημα και να επανέλθουν στις διαβουλεύσεις για τη χώρα μας περίπου στις 23.15, ώρα Ελλάδος, αφού πρώτα ολοκλήρωσαν άλλα θέματα (εμβάθυνσητης ευρωζώνης και ενίσχυση του ρόλου του ΕSM).

Ευθύς εξαρχής, πάντως, είχε επισημανθεί πως η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε εμπλοκή, καθώς όλες οι αρμόδιες πηγές προεξοφλούν ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται στη σκληρή στάση της Γερμανίας, όπως διεφάνη και κατά τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πουπραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης.

Το θέμα συζήτησης ήταν, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

Η επιμήκυνση αφορά στα δάνεια του EFSF από το δεύτερο μνημόνιο, το ύψος των οποίων είναι περίπου 100 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017 ανέφερε ότι τα δάνεια του EFSF θα επιμηκυνθούν από 0 έως 15 έτη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανία επέμενε στην πολύ σκληρή γραμμή που έδινε επιμήκυνση 3- 5 χρόνια μάξιμουμ. Για μία ακόμη φορά, η Γαλλία προσπαθεί να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή, με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, να γίνεται ο ενδιάμεσος.

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία και η Ισπανία είχαν συνταχθεί με την Ελλάδα και ζητούσαν επιμήκυνση για τουλάχιστον δέκα έτη. Στην πλευρά αυτή βρίσκονταν επίσης το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ενώπιον δημοσιογράφων ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος είναι πιθανό να συνεχιστούν στο υπόλοιπο της βραδιάς.

Επιπλέον, η Αθήνα περιμένειένα σκληρό πλαίσιο εποπτείας έως το 2022.Σύμφωνα με το απόσπασμα του ενημερωτικού σημειώματος της Επιτροπής, «η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής».


Οι βασικότεροι στόχοι

Το κρίσιμο Eurogroup θα καθορίσει το χρέος και μεταπρογραμματική επιτήρηση ως το 2022.

Δύο είναι οι πρωταρχικοί και βασικότεροι στόχοι για την Ελλάδα:

Ο πρώτος αφορά στην πολυσυζητημένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη, ενώ ο δεύτερος έχει να κάνει με τον καθορισμό των βημάτων που θα κληθεί να ακολουθήσει στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για την Αθήνα και η εκταμίευση της τελευταίας δόσης, που όπως όλα δείχνουν θα εγκριθεί μια και σύμφωνα με το κείμενο συμμόρφωσης των θεσμών που δημοσιεύτηκε, έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης.

Διαβάστε: Το προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup

«Είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένοπριν τη συνεδρίαση, ενώ δεν έκρυψε και την αισιοδοξία του για την έκβασή της, τονίζοντας ότι «θα φθάσουμε σήμερα σε συμφωνία».

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM σημείωσε ότι ο ESM έχει δανείσει στη χώρα μέχρι σήμερα 47 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αναμένεται να ανέβει σημαντικά, καθώς προετοιμάζεται η εκταμίευση μιας «σημαντικής», τελικής δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση.

Επίσης, ανέφερε ότι πέρα από το χρηματοδοτικό σκέλος, ο ESM εμπλέκεται και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Για μία ιστορική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη, έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

Είναι ιστορική μέρα, αν αναλογιστούμε τις ώρες, τις μέρες και νύχτες που περάσαμε προσπαθώντας να λύσουμε ζητήματα που απειλούσαν την Ευρωζώνη, και τώρα αφήνουμε την κρίση πίσω μας, ανέφερε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έχει τηρήσει στο έπακρο τις δεσμεύσεις της. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί θετικά την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, ενώ υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν υιοθετηθεί 450 νομοθετικά μέτρα.

Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του γερμανού Όλαφ Σολτς, που εξέφρασε την ελπίδα να έχει αίσιο τέλος το «πρόγραμμα προσαρμογής».

«Περιμένουμε μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμιζε ότι το κείμενο της συμφωνίας δεν περιλαμβάνει δεσμεύσεις για νέα μέτρα.


Καρέ καρέ

Πηγή φωτό:tvnewsroom.consilium.europa.eu

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις