Για συγκρατημένη αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουν το μέλλον τους οι έλληνες πολίτες, μετά την είδηση περί συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι μια ανάσα για μια χώρα που προ τριετίας βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής.

Όπως, βέβαια, δεν παραλείπει να σημειώσει η βρετανική εφημερίδα, εξακολουθούν να είναι αρκετοί οι Έλληνες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα λόγω των υψηλών ποσοστών φτώχειας και ανεργίας.

«Υπάρχει μία θετική ιστορία να ειπωθεί σε αυτό το σημείο», δηλώνει στους FT ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος και εξηγεί ότι το ενεργητικό έχει υποτιμηθεί δραστικά, το εργατικό κόστος έχει μειωθεί και πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα.

Επισημαίνει, δε, ότι το πακέτο ελάφρυνσης έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα των υποχρεώσεων που βαραίνουν τη χώρα.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της εφημερίδας «για μία χώρα, που σχεδόν κατέρρευσε και κόντεψε να βγει από το ευρώ το 2015, όπου οι τράπεζες και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να πιέζονται από τα capital controls υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια.

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ανεβάσει ταχύτητα, οδηγώντας σε δραματική αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ η αντίθεση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχει περιοριστεί. Η στάση της κυβέρνησης έχει αλλάξει και αυτό σε συνδυασμό με το αυστηρό καθεστώς εποπτείας που έρχεται πυροδοτεί ελπίδες ότι θα αποτραπεί το όποιο πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις».

Όπως, τέλος, αναφέρει, μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα θα αποτελέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες λόγω υψηλού ποσοστού κόκκινων δανείων, κάτι που συνεπάγεται περιορισμό της ρευστότητας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις