Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την πρόσφατη αποδυνάμωση του κινεζικού γουάν και θα εξετάσουν αν το νόμισμα χειραγωγείται, δήλωσε στο Reuters ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Όπως επισήμανε, η εξέταση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσης του υπουργείου Οικονομικών για τις χειραγωγήσεις νομισμάτων, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου και θα βασίζεται στις δραστηριότητες του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί μήπως η Κίνα χρησιμοποιεί το νόμισμά της ως όπλο στην κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, ο κ. Μνούτσιν δήλωσε: «δεν λέω αν είναι όπλο ή όχι. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αποδυνάμωση του νομίσματος δημιουργεί άδικο πλεονέκτημα για τους Κινέζους». «Θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά αν έχουν χειραγωγήσει το νόμισμα», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως σε ανάρτησή του στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για χειραγώγηση των νομισμάτων τους, γράφοντας πως «μας αφαιρούν το μεγάλο μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Επανέλαβε επίσης την άποψή του ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed οδηγούν σε αύξηση του δολαρίου, ενώ σημείωσε πως είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 500 δισ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Reuters, ο κ. Μνούτσιν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αφαίρεσης της ρωσικής εταιρείας παραγωγής αλουμινίου Rusal από τη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων.