Μοσκοβισί: Αποφάσεις για την Ελλάδα χωρίς δημοκρατικό έλεγχο

Μοσκοβισί: Αποφάσεις για την Ελλάδα χωρίς δημοκρατικό έλεγχο

Η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα σηματοδοτεί και το τέλος ενός εφιάλτη οχτώ ετών, στον οποίο όλες οι πλευρές είχαν ευθύνες επισημαίνει σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt o Eπίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά προειδοποιεί ότι το τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει και το τέλος του δρόμου. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, τονίζει, και καλεί την Αθήνα να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και τους Ευρωπαίους στις δικές τους δεσμεύσεις. 

Στο άρθρο, που φέρει τον τίτλο «Μαθήματα από την Ελλάδα», ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεραμύνεται της απόφασης να δοθεί οικονομική στήριξη στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση συνολικά για την Ευρωζώνη. Επιχειρεί δε μία αναδρομή των όσων συνέβησαν και σχολιάζει πως έγιναν λάθη από όλες τις πλευρές, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να παραταθεί το ελληνικό δράμα. 

 «Κοιτάζοντας πίσω θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έγιναν λάθη από την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, τα οποία και παρέτειναν την κρίση» γράφει χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί «το πρώτο πρόγραμμα (2010-2012) ήταν υπερβολικά σύντομο και επικεντρώθηκε υπερβολικά στα δημόσια οικονομικά. Έτσι κατέστησε αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Παρόλο που το δεύτερο πρόγραμμα (2012-2015) παρείχε περισσότερες ουσιαστικές απαντήσεις, ήταν επίσης πολύ περιορισμένο χρονικά. Μόνο το τρίτο πρόγραμμα (2015-2018) επέτρεψε τον καθορισμό και την εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ευθύνες σε όλους

Ωστόσο το τρίτο πρόγραμμα, ενδεχομένως να μην είχε καταστεί καν αναγκαίο, εάν δεν είχαμε τη μετωπική σύγκρουση της Αθήνας με τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2015, όπως σχολιάζει ο Γάλλος Επίτροπος. Υπενθυμίζοντας τις κόντρες του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Μοσκοβισί παρατηρεί πως «χρειάστηκε πολύ υπομονή για να επαναληφθεί ο διάλογος το καλοκαίρι του 2015 και να βρεθεί μια διέξοδος από το αδιέξοδο με τη βοήθεια του τρίτου προγράμματος, που δεν θα ήταν απαραίτητo, εάν δεν είχαμε αυτές τις πολιτικές συγκρούσεις». 

Ειδικότερα ο γάλλος πολιτικός επισημαίνει: «Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το Δεκέμβριο του 2014 εάν η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δρομολογούσε τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και την αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά. Αντ΄ αυτού προκηρύχθηκαν εκλογές».

Όσον αφορά δε τις ευθύνες των ευρωπαίων πολιτικών -από τις οποίες δεν εξαιρεί τον εαυτό του- ο κ. Μοσκοβισί τούς επιρρίπτει ότι υπό το φόβο της κατάρρευσης του ευρώ αντέδρασαν με διστακτικότητα ενώ πολλές αποφάσεις ενείχαν πολιτικές σκοπιμότητες. «Φοβούμενοι  τις επιπτώσεις για την Ευρωζώνη, ενήργησαν διστακτικά και κρύφτηκαν για μεγάλο διάστημα πίσω από τον ελληνική αναβλητικότητα».

«Στο στρατόπεδο της ευρωπαϊκής δεξιάς πολλοί ήθελαν να αποτύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα καθώς είχε εκτοπίσει τη ΝΔ». Επίσης συχνά, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, επικρατούσε το συναίσθημα σε βάρος της πολιτικής σύνεσης. «Είδα, για παράδειγμα, τον τότε υπ. Οικονομικών Σόιμπλε να λέει απροκάλυπτα στον έλληνα ομόλογό του ότι δεν τον εμπιστεύεται πια. Και μια φορά έπρεπε να χωρίσω τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών Ντάισελμπλουμ και τον έλληνα ομόλογό του Βαρουφάκη, πριν έρθουν πιθανότατα στα χέρια».

Αποφάσεις χωρίς δημοκρατικό έλεγχο

Για το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η εμπειρία του βοήθησε, «ωστόσο ορισμένες ιδιαίτερα ακραίες και προσωπικές θέσεις έβλαψαν τη σχέση μας με τους Έλληνες και οδήγησαν μάλιστα στο να αποφασίσει το Eurogroup ιδιαίτερα σκληρές, κατά τη γνώμη μου, μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρεται μάλιστα συγκεκριμένα στη μείωση των συντάξεων το 2019.

Ο επίτροπος είναι ιδιαίτερα καυστικός όσον αφορά τον τρόπο της λήψης αποφάσεων που αφορούσαν την Ελλάδα εν γένει. Μπορεί, όπως λέει, οι θεσμοί να πρότειναν τα εξειδικευμένα μέτρα, ωστόσο «οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονταν αποκλειστικά στο Eurogroup, χωρίς πραγματικό δημοκρατικό έλεγχο. Προσωπικά δεν αισθανόμουν καλά όταν πίσω από κλειστές πόρτες αποφασίζαμε για το μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων. Από δημοκρατική σκοπιά αυτό ήταν σκανδαλώδες διότι μόλις λίγοι υπουργοί ήταν επαρκώς ενημερωμένοι και είχαν συγκεκριμένη εντολή».

Πάντως, ο γάλλος επίτροπος επισημαίνει ότι η Κομισιόν θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Η σχετική παρακολούθηση δεν συνιστά όμως τέταρτο πρόγραμμα. Δεν περιέχει νέες απαιτήσεις για μέτρα ή μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσει τη στήριξη των εταίρων για την ολοκλήρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων ενώ οι εταίροι περιμένουν να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».