"Μαύρη Δευτέρα" για τις αναδυόμενες αγορές, ενώ οι αναταράξεις από την κρίση στην Τουρκία, επηρέασαν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν τράπεζες και επιχειρήσεις με έκθεση στη γειτονική χώρα, αλλά και κάθε είδους ενεργητικό, που θεωρείται ότι ενέχει ρίσκο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναγωνίως ασφαλή καταφύγια. Διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγιο για μια "τέλεια καταιγίδα", που πλήττει την τουρκική οικονομία, αλλά και απειλεί να αφήσει θύματα πολύ πέραν των συνόρων της γειτονικής χώρας.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί "πολύ στενά" την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, μετά τη σημαντική πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες.

"Το παρακολουθούμε πολύ στενά. Ο υπουργός Οικονομικών (Στίβεν) Μνούτσιν παρακολουθεί (την κατάσταση) πολύ στενά", είπε ο Χάσετ, που είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο Χάσετ είπε ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς για τον χάλυβα που εισάγεται από την Τουρκία συνιστά ένα "πολύ πολύ μικρό κλάσμα" του ΑΕΠ της Τουρκίας, εξηγώντας ότι η πτώση του τουρκικού νομίσματος κατά 40% αποτελεί μια ένδειξη ότι "πολλά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη δεν λειτουργούν στη χώρα αυτή".

Όπως επισημαίνει και η UBS, τονίζοντας πως το ευρώ υποχώρησε τη Δευτέρα σε χαμηλά επίπεδα 13 μηνών κάτω από 1,14 έναντι του δολαρίου, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομικών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα "δολαριακά"assets, με φόντο το κραχ στην τουρκική λίρα η οποία "βυθίστηκε"έως τις 7,4 λίρες/δολάριο.

Στον αντίποδα, η Goldman Sachs εμφανίζεται καθησυχαστική για τη μετάδοση της τουρκικής κρίσης, η οποία θα είναι μικρή όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Με εξαίρεση το ρωσικό ρούβλι, οι πρόσφατες κινήσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ήταν μικρότερες από ότι προέβλεπε ο δείκτης της Goldman Sachs σε σύγκριση με το κράχ στην τουρκική λίρα.

Ωστόσο, ητουρκική λίρα, μετά το σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών, καταγράφει απώλειες 45% από τις αρχές του έτους, παρά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, που- όπως προειδοποιούν ειδικοί- πρέπει να αψηφήσει τον Ερντογάν και να γίνει πιο τολμηρή στις κινήσεις της. Δεν είναι όμως το μόνο νόμισμα που βρίσκεται σε έναν κατήφορο χωρίς τέλος.

Διαβάστε: Χ.Α: Τουρκικός "δάκτυλος" έφερε απώλειες 3%- Αυξημένη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου


Υποχωρεί ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε τη Δευτέρα πτώση κατά 0,5% και πτώση κατά 1,6% σε σχέση με το άνοιγμα της Παρασκευής, καθώς η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να ανακοινώσει σχέδιο δράσης για την οικονομία προκειμένου να περιορίσει τη νευρικότητα.

Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια είχαν ήταν και πάλι στο "κόκκινο", με την πτώση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 να περιορίζεται πάντως στο 0,25%. Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι μετοχές τραπεζών με έκθεση στην Τουρκία, όπως η BBVA, η Unicredit και η BNP Paribas. O δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών κατέγραψε απώλειες 2,6% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Στο στόχαστρο βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και στο Χ.Α. που υποχώρησε σε χαμηλά έτους.

Στο κόκκινο και η Wall Street, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν το ρίσκο και επιλέγουν το δολάριο, το ελβετικό φράγκο, το γιεν και τα κρατικά ομόλογα ισχυρών οικονομιών.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, επηρεάστηκε από τις ανησυχίες για την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και μια ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης σε άλλες οικονομίες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε στις 25.187,70 μονάδες, με πτώση -0,50%.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 7.819,71 μονάδες, μειωμένος κατά -0,40%.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έχασε -0,40% και έκλεισε στις 2.821,93 μονάδες.

Από τις εξελίξεις στην Τουρκία έχει πληγεί και το ευρώ, ιδιαίτερα μετά από το δημοσίευμα των Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ για τις τράπεζες στην ευρωζώνη με έκθεση στην Τουρκία.

Την Δευτέρα, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου και έναντι του ελβετικού φράγκου.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,5% κοντά σε χαμηλό έτους. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 2,0%, ενώ σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια στην περιοχή κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.


Φόβοι για την ιταλική οικονομία

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ηΙταλία θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα που θα δεχτεί σοβαρό χτύπημα από την κατρακύλα της τουρκική λίρας.

Τα τραπεζικά αποθέματα της Ευρωζώνης υποχώρησαν 1,3% σε χαμηλά επίπεδα έξι εβδομάδων, καθώς οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που εκτέθηκαν στην κρίση της Τουρκίας υποχώρησαν 0,9 – 2,6%.

Ο David Vickers, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Russell Investments στο Λονδίνο, δήλωσε: "Υπάρχει αποφυγή κινδύνων και ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης από την Τουρκία που πιθανώς να χτυπήσει την Ιταλία, σε ένα ιταλικό κυβερνητικό πλαίσιο που δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχει τις πιο σταθερές βάσεις".

"Βλέπετε το πού τα πράγματα είναι εύθραυστα και οι αβεβαιότητες γύρω από την ιταλική πολιτική είναι πιο έντονες όταν μπουν στην εξίσωση παγκόσμιες πιέσεις".

Διαβάστε: Bloomberg: Απώλειες στα ιταλικά ομόλογα λόγω Τουρκίας


Αναδυόμενες οικονομίες: Στο μάτι του κυκλώνα

Μπορεί τα φώτα να έχουν στραφεί κυρίως στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας και δευτερευόντωςστις πιέσεις που δέχεται το ρωσικό ρούβλι, ωστόσο όλες οι αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο μάτι του κυκλώνα.

Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού Πάστορα και στη Ρωσία για την υπόθεση της δηλητηρίασης με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσκοκ στη Βρετανία, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικότερη αναδιανομή τοποθετήσεων όσων έχουν δολάρια.

Το επενδυτικό παιχνίδι ξεκινάει ακριβώς από αυτό το σημείο.

Διαβάστε: Τουρκία: Ανέκαμψε η λίρα από το ιστορικά χαμηλό

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται το δολάριο και τα τοπικά νομίσματα να καταποντίζονται.

Ο δείκτης συναλλάγματος MSCI για τα αναδυόμενα νομίσματα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.

Το ραντ της Νότιας Αφρικής έκανε την Δευτέρα προς στιγμήν "βουτιά"10%, επιστρέφοντας σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από τις αρχές του 2016. Στη συνέχεια οι απώλειες του περιορίστηκαν, με την ισοτιμία στα 14,51 ραντ ανά δολάριο.

Ανάλογες οι πιέσεις στη ρουπία Ινδίας, που διολίσθησε στο νέο ιστορικό ναδίρ των 69,62 ανά δολάριο.

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλά 2,5 ετών.

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η ινδική ρουπία, ενώ η ρουπία της Ινδονησίας υποχώρησε σε χαμηλά τριών ετών.

Νέες απώλειες άνω του 3% και για το πέσο Αργεντινής, η υποτίμηση του οποίου ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της χώρας να παρέμβει δυναμικά, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 45% από 40% και μειώνοντας τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμου χρέους. Την κίνηση επικρότησε το ΔΝΤ, ενώ αναλυτές σχολίαζαν πως το παράδειγμά της θα έπρεπε να ακολουθήσει και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, που υποκύπτοντας στις πιέσεις του Ερντογάν απέφυγε στη συνεδρίαση του Ιουλίου να δράσει.

Το αποτέλεσμα είναι οι κινήσεις που έκανε τη Δευτέρα να μην πείθουν τις αγορές. Οι φόβοι για διάχυση της κρίσης στην Ευρωζώνη οδήγησαν σε "βουτιά"και το ευρώ, στα 1,138 δολάρια.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει αντικαταστήσει την Αργεντινή ως η αγορά με τη χειρότερη επίδοση το 2018 σε ότι αφορά τα ομόλογα και το συνάλλαγμα.

Οι απώλειες και για τις δύο χώρες ξεπερνούν κατά πολύ το 4,7% που αποτελεί το μέσο όρο πτώσης των αναδυόμενων αγορών το 2018.

Οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα εκφρασμένα σε λίρα καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 40% σε όρους δολαρίων, ενώ την ίδια ώρα οι απώλειες της Αργεντινής έχουν σταθεροποιηθεί στο 36%.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης του δολαρίου ενισχύεται σε υψηλά έτους στις 96,505, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως το αμερικανικό νόμισμα, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο.

Διαβάστε: Ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ για πισώπλατο χτύπημα


Ιστορικό χαμηλό για τη ρουπία

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε η ινδική ρουπία, με φόντο το κραχ στην τουρκική λίρα, το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχία για μετάδοση της κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες.

Η ρουπία υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 69,62 ανά δολάριο, γεγονός που ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Ινδίας να παρέμβει.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η κεντρική τράπεζα ήταν εκεί για να περιορίσει το volatility, αλλά όχι καθοριστικά, σχολίασε dealer ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Ινδία.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ινδίας αυξήθηκε στο 7,8% από το 7,75%.

Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως το αμερικανικό δολάριο και το ιαπωνικό γεν, μετά το κραχ στην τουρκική λίρα, το οποίο έχει οδηγήσει στα τάρταρα τα νόμισματα των αναδυόμενων οικονομιών.

"Δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύουμε πολλά δολάρια για να υπερασπιστούμε τη ρουπία όταν η πτώση στις αναδυόμενες αγορές είναι τόσο ισχυρή", δήλωσε ανώτερος dealer ινδικής κρατικής τράπεζας.

"Το επόμενο κρίσιμο επίπεδο για τη ρουπία είναι τα 69,80 δολάρια", πρόσθεσε.


Πέφτει το ρούβλι

Η ισοτιμία του δολαρίου στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Μόσχας αυξήθηκε κατά 94 καπίκια, φθάνοντας τα 68,66 ρούβλια, και υπερβαίνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά από τις 16 Απριλίου 2016 την ισοτιμία των 68 ρουβλίων.

Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε κατά 90 καπίκια φθάνοντας τα 78,15 ρούβλια υπερβαίνοντας την ισοτιμία των 78 ρουβλίων που ήταν στις 11 Απριλίου του 2018.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις