"Λαβράκι" φαίνεται πως έβγαλαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, οι οποίοι ερεύνησαν δεκάδες περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων για προηγούμενες χρήσεις, με αποτέλεσμα την επιστροφή φόρων περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο πρώτος κύκλος ερευνών, που ξεκίνησεκατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, αφορά σε τουλάχιστον 100 τέτοιες υποθέσεις, αλλά η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν δεκάδες άλλες ανάλογες περιπτώσεις για μικρότερα ποσά.

Το κόλπο είχε στηθεί με μαεστρία και οι αετονύχηδες φοροτεχνικοί αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τα τρωτά σημεία του Taxis.

Όλη η κομπίνα ήταν στημένη πάνω στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και το πρώτο βήμα ήταν να δηλώνονται υπέρογκα ποσά στους ειδικούς κωδικούς για τους τόκους καταθέσεων, οι οποίοι είναι "ανοικτοί", δηλαδή μπορούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν όποιο ποσό επιθυμούν, ανεξαρτήτως του τι στοιχεία έχουν αποστείλει οι τράπεζες.

Στη συνέχεια, τα εν λόγω ποσά δηλώνονταν στον κωδικό 075, ο οποίος αφορούσε στην έκπτωση φόρου για ποσά δωρεών προς τον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας.

Η έκπτωση φόρου υπολογιζόταν στο 20% αυτών των υπέρογκων ποσών και κάπως έτσι προέκυπταν οι επιστροφές φόρου, οι οποίες πιστώνονταν σε λογαριασμούς των φοροτεχνικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αρχή δηλώνονταν μικρά ποσά, για να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά του συστήματος, αλλά στη συνέχεια δήλωνα δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Σημειωτέον ότι από τα περίπου 5 εκατ. ευρώ, που είχε αποδώσει η απάτη, οι αετονύχηδες πρόλαβαν να εισπράξουν περίπου 1 εκατ. ευρώ όταν ξεκίνησε η έρευνα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες,ήδη έχουν δεσμευθεί λογαριασμοί φοροτεχνικών, αλλά ο κύκλος των ερευνών θα διευρυνθεί.

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι το αν είχαν γνώση οι πελάτες για λογαριασμό των οποίων υποβάλλονταν οι τροποποιητικές δηλώσεις, ενώ υπό διερεύνηση με την ΑΑΔΕ είναι το πώς εκκαθαρίζονταν οι εν λόγω τροποποιητικές, με δεδομένο ότι για την οριστική εκκαθάριση χρειάζεται η προσκόμιση δικαιολογητικών στις κατά τόπους εφορίες.

Με πληροφορίες από: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις