Τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο

 Τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο

Εικόνα κατάρρευσης διαμορφώθηκε στο Χρηματιστήριο με ξένα funds (Bank of America Merill Lynch, Citigrpoup και Credit Suisse) να επιτίθενται στις τραπεζικές μετοχές με ένα σφοδρό κύμα πωλήσεων, προκαλώντας δραματική επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος και ντόμινο πτώσης σε όλο το ταμπλό. 

Το sell off στις τραπεζικές μετοχές κλιμακώθηκε μετά τις 11:20, όταν ενεργοποιήθηκαν εσπευσμένα εντολές πώλησης αρχικά στην Πειραιώς και σχεδόν με μορφή ντόμινο ακολούθησαν τα ίδια και στις άλλες τρεις, με συνέπεια μέσα σε λίγα λεπτά ο μεν Δείκτης Τραπεζών να μετρά απώλειες σχεδόν 15%, με την Πειραιώς να βρίσκεται στο limit down, τις Εθνική και Eurobank με διψήφια ποσοστά απωλειών και την Alpha Bank έως 11% χαμηλότερα.

Η επίθεση στον κλάδο κράτησε περί τα 20', στη διάρκεια των οποίων η αξία των συναλλαγών που έγινε στις μετοχές έφτασε τα 5 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας σε συνολικά 23 εκατ. τον τζίρο λίγο μετά τις 12:20 καθώς η προσφορά συνεχιζόταν με ένταση, αλλά με τα stops να έχουν ανέβει λίγο υψηλότερα, σε μία συντονισμένη προσπάθεια να μαζευτούν οι απώλειες.

Από τις 11:45 και μετά, σταδιακά άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας διαχείρισης κινδύνου, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί 9,46% και με τον ΓΔ κατά 2,66% χαμηλότερα.

Το κλίμα διόρθωσαν δηλώσεις Χρήστου Μεγάλου, του CEO της Πειραιώς, ότι η τράπεζα όταν ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας θα αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές.

Μετά τις 2.00 ο Γενικός Δείκτης περιόρισε τις απώλειες λίγο πιο κάτω από το 3% με τον Γενικό Δείκτη στις 660 μονάδες και τις μετοχές των τραπεζών να περιορίζουν τις τεράστιες αρχικές απώλειες, με την Eurobank στο -7,9%, την Εθνική στο -3,4% και την Alpha Bank με πτώση 3,28%.

Εξάλλου και στην αγορά ομολόγων σημειώνεται επιδείνωση με το Ιταλικό 10ετές ομόλογο να βρίσκεται στο 3,40% ενώ ακολουθεί και η Ελλάδα στο 4,33% διαμορφώνοντας το spread με το Ιταλικό στις 93 μονάδες βάσης

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν ευθέως την εικόνα του κλάδου στις τελευταίες εκθέσεις των ξένων οίκων, που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ενεργότερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.

Την ίδια ώρα, πέραν των εγχώριων προβλημάτων, οι επενδυτές φοβούνται και τον κίνδυνο μετάδοσης της ιταλικής κρίσης στην πλέον ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή στην ελληνική, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στην πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.Η έκθεση της Goldman Sachs για τις τράπεζες

Στα θετικά και τα αρνητικά των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τραπεζικά στελέχη, καθώς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Όπως σημειώνει, οι τράπεζες αναφέρθηκαν στα σχέδιά τους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στο 15-25% μέχρι το 2021 (από 48% το β’ τρίμηνο του 2018).

Αυτά, όπως σημειώνει, στηρίζονται από: 1) την ισχυρή οικονομική δυναμική, περιλαμβανομένης της αρχής της ανάκαμψης στην στεγαστική αγορά 2) την αυξανόμενα δυναμική δευτερογενή αγορά πώλησης NPEs και 3) έναν χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των στρατηγικών κακοπληρωτών με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι πρόσφατες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (κυρίως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) συμβάλουν στη βελτίωση της νοοτροπίας πληρωμών της χώρας.

Ωστόσο, στα αρνητικά, όπως προειδοποιεί, είναι το ότι η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ (εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως) - παραμένει περιορισμένη.