«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος προειδοποιεί ότι «το κλίμα έχει χαλάσει» σε σχέση με την περίοδο μέχρι το καλοκαίρι ενώ υποστηρίζει ότι η οικονομία βρίσκεται σε «χαμηλή πτήση» με ανάπτυξη μόλις 2%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και στο Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας της ΜRB με θέμα «Ο σφυγμός του επιχειρεί», αναφέρει ότι «το κλίμα έχει χαλάσει και η οικονομία βρίσκεται σε χαμηλή πτήση γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, που αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων δίνεται σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν».

Η οικονομία, όπως τονίζει, βρίσκεται «σε χαμηλή πτήση ανάπτυξης 2%» και όπως αναφέρει τα νούμερα αυτά «δεν αρκούν για να μοιραστούν χρήματα που δεν υπάρχουν».

«Η αισιοδοξία δεν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι έχουν παρέλθει, όλα είναι ρόδινα και πάμε σε δυναμική οικονομική ανάπτυξη. Το κλίμα έχει χαλάσει γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και αντί να δίνεται έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, δίνεται στην παροχολογία ένθεν κακείθεν. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να μοιραστούν αλλά πρέπει να παραχθούν. Ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 2% δεν εγγυάται ότι η χώρα μπορεί να βγει από το τέλμα, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη με αποτέλεσμα την εικόνα στο χρηματιστήριο και τις τράπεζες και δεν έχουμε σταθερότητα κάτι που επιδεινώνεται όσο γίνονται προεκλογικές υποσχέσεις», επισήμανε.

Σε ερώτηση για την υπόθεση της Folli Follie ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι όλοι έχουν ευθύνες, επιχειρηματίες και Αρχές που δεν εντόπισαν ότι οι έλεγχοι και οι κανονισμοί ήταν ελλιπείς, τονίζοντας ότι οι κανόνες είναι ίδιοι είτε η επιχείρηση είναι δημόσια είτε ιδιωτική.

Για τις τράπεζες σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει αρρυθμίες πρόβλημα στα έσοδα μεγάλο πρόβλημα στα λειτουργικά έξοδα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα και ταχύτερα.

Δεν είναι σωστό να κρατάμε το τενεκεδάκι παρακάτω και να μείνει ίδια διοίκηση και οι ίδιοι μέτοχοι. Στις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα πρέπει να γίνουν αλλαγές διοικήσεων, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.