Τις 304 μονάδες -υψηλό τεσσεράμισι ετών- έφτασε το ιταλικό σπρεντ, μετά την απόρριψη του ιταλικού προσχεδίου προϋπολογισμού από μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περασμένη Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η ιταλική χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017 και οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν βουτιά.

Η Επιτροπή έχει δηλώσει στην Ιταλία ότι ανησυχεί για τα σχέδιά της για το δημοσιονομικό έλλειμμα τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς παραβιάζουν αυτά που η ΕΕ ζήτησε από τη χώρα να κάνει τον Ιούλιο.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε πάνω από 10 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014 στο 3,52%. Η απόδοση του διετούς τίτλου σημείωσε άλμα 22 μονάδων βάσης στο 1,56%.Ο Ματέο Σαλβίνι, σε συνάντησή του στη Ρώμη με την επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού (RN, πρώην Εθνικό Μέτωπο FN), Μαρίν Λεπέν, τόνισε ότι η Ιταλία δεν θα πάρει πίσω τα βασικά μέτρα του προϋπολογισμού της και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχίζοντας από τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, να δείξει πνεύμα συνεργασίας.

Με αναφορά στην αύξηση του σπρεντ ο Σαλβίνι τόνισε ότι «πρόκειται για κινήσεις κερδοσκόπων, και για τον λόγο αυτό η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει μπροστά».

«Όσοι θέλουν να κάνουν κερδοσκοπικές κινήσεις με θύμα την ιταλική οικονομία πρέπει να ξέρουν ότι χάνουν τον χρόνο τους», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λέγκα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταπάτησε τις αξίες της αλληλεγγύης. Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή», δήλωσε από τη μεριά της η Λεπέν.

Και υπογράμμισε ότι «μαζί με τον Ματέο Σαλβίνι αγωνίζεται υπέρ της εναλλαγής των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη».

«Συμμερίζομαι με τη Μαρίν Λεπέν τη συνοχή, τις αξίες, τις αρχές και την αξιοπρέπεια», δήλωσε, τέλος, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.Αθήνα

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκε η χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank και την Πειραιώς να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου 2017, στις 641,79 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,61%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,80%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-11,58% στα 0,5270 ευρώ), της Πειραιώς (-10,95% στα 1,220 ευρώ), της Viohalco (-5,02% στα 2,650 ευρώ), της Εθνικής (-4,76% στα 1,600 ευρώ), της Motor Oil (-3,80% στα 22,800 ευρώ) και της Alpha Bank (-3,17% στα 1,190 ευρώ).Δ. Τζανακόπουλος

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ιταλία και τη διαφωνία της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν ως προς το προσχέδιο προϋπολογισμού, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κίνδυνος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια το λιγότερο, δεν έχει ανάγκη, δεν έχει τη βιασύνη για έξοδο στις αγορές χρήματος και ούτως η άλλως το ελληνικό ομόλογο και το δεκαετές και το επταετές και κυρίως το πενταετές, κινούνται σε απολύτως βιώσιμα επίπεδα, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» είπε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται αυτή η διαφωνία της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετίζεται με ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά τους όρους της δημοσιονομικής πολιτικής στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανέφερε:

«Πολλές φορές έχουμε πει ότι βεβαίως χρειάζεται δημοσιονομική σταθερότητα, βεβαίως χρειάζεται εξυγίανση των δημοσιονομικών όλων των κρατών, όμως από εκεί και πέρα θα πρέπει και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να κατανοήσουν ότι η υπερβολική λιτότητα, οι υπερβολικές απαιτήσεις για δημοσιονομική περιοριστική πολιτική έχουν αποτελέσματα που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις