Κοντά στην έκδοσή τους βρίσκονται τρεις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν "κούρεμα" χρεών προς τα Ταμεία, για χιλιάδες ασφαλισμένους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής.

Οι κατηγορίες ασφαλισμένων, τους οποίους η ρύθμιση αφορά, είναι:

Νέοι ασφαλισμένοι, με πρώτη ασφάλιση μετά την 1/1/1993, οι οποίοι ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί και βάσει νόμου του 1992 μπορούσαν να απαλλαγούν από τη δεύτερη υποχρεωτική ασφάλιση.

Επιχειρηματίες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ με πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία τροποποιούνταν κατά καιρούς, με αποτέλεσμα να διεκδικούνται οφειλές για τον ίδιο ασφαλιστικό χρόνο και από τα δύο Ταμεία.

Δημοσιογράφοι από το ΤΣΠΕΑΘ, με πρώτη ασφάλιση έως το 1992, οι οποίοι είχαν "μπλοκάκι" για δημοσιογραφικές υπηρεσίες.

Προς διαγραφή θα μπουν χρέη που δημιουργήθηκαν έως της 31 Δεκεμβρίου του 2016, ημερομηνία που εφαρμόστηκε το νέο σύστημα εισφορών μέσω του ΕΦΚΑ.

Οι ωφελούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν χρέη όχι μόνο στον κλάδο της κύριας ασφάλισης, αλλά και σε πρώην φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Όσον αφορά τα επιπλέον ποσά που έχουν τυχόν καταβληθεί από τους εργαζόμενους που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες δεν θα επιστρέφονται, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για την προσαύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης.

Η διαδικασία

Ο οφειλέτης θα πρέπει να κάνει αίτηση και να καταθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα που τον ενδιαφέρει.Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Με την υποβολή της αίτησης θα ενημερώνεται αυτόματα το ΚΕΑΟ για να παγώσει τα εισπρακτικά μέτρα σε βάρος του οφειλέτη.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα αναλαμβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντος και να διασταυρώσουν τα στοιχεία.

Σε περίπτωση που είναι έγκυρο το αίτημα, ο ΕΦΚΑ θα διαβιβάζει στο ΚΕΑΟ την πράξη διαγραφής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις