Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης με καπέλο 20,7%

Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης με καπέλο 20,7%

Πρεμιέρα στο 1,14 ευρώ το λίτρο έκανε τη Δευτέρα το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρεώνοντας τους καταναλωτές να πληρώσουν 20,7% περισσότερο σε σχέση με την τιμή έναρξης της περυσινής χειμερινής περιόδου.

Εκτίμηση της αγοράς είναι ότι οι τιμές θα κινηθούν φέτος σε υψηλά επίπεδα, καθώς αφενός η αποκλιμάκωση της τιμής του αργού στη διεθνή αγορά δεν φαίνεται να σταθεροποιείται και αφετέρου η φορολογία εξακολουθεί να παραμένει υψηλή και να αντιπροσωπεύει το 48% της τελικής τιμής του προϊόντος, ποσοστό που ενισχύει το κίνητρο για λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης της χειμερινής περιόδου τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο και στη λήξη της περιόδου τον Απρίλιο του 2018 ήταν 1,025 λεπτά το λίτρο.

Σε σχέση με πέρυσι (16/10/2017) η τιμή platts προμήθειας του πετρελαίου από τα διυλιστήρια έχει αυξηθεί κατά 36%, από τα 512,88 δολάρια ανά μετρικό τόνο στα 696,44 δολάρια.

Στην τελική τιμή διάθεσης του προϊόντος η άνοδος περιορίζεται στο 20,7%, με το περιθώριο κέρδους των εταιρειών να παραμένει «καθηλωμένο» στα 0,065 ευρώ ανά λίτρο μεσοσταθμικά.

Ζητούν μείωση του ΕΦΚ

Την αύξηση του ΕΦΚ ενοχοποιεί και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών για τη συρρίκνωση του κλάδου, και με αφορμή τη νέα έναρξη της περιόδου διακίνησης ζητεί την άμεση μείωσή του από τα 28 λεπτά το λίτρο που είναι σήμερα, στα 6 λεπτά.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης «επέδρασε καταστροφικά τόσο στον κλάδο των βενζινοπωλών, αφού συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό μαζί με τα άλλα μέτρα του μνημονίου στο κλείσιμο 2.500 πρατηρίων, αλλά και στη θέρμανση των ανθρώπων και στο περιβάλλον και στα έσοδα του κράτους».

Τα περισσότερα νοικοκυριά πάντως αναμένουν την έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να γεμίσουν τους καυστήρες.

Πηγή: Καθημερινή