Δεν υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης του προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης για το 2019, διαμήνυσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

«Περιθώρια θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν» δήλωσε ο Κόντε, προσθέτοντας ότι αναμένει να λάβει τις «κριτικές παρατηρήσεις» της Κομισιόν για τον προϋπολιγισμό που υποβλήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση. «Θα ανταπαντήσουμε» πάντως «είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο» συμπλήρωσε.

Λίγο μετά από την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο Κόντε συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία τον προέτρεψε να επιδιώξει την οικοδόμηση «εμπιστοσύνης» στις συνομιλίες με την Επιτροπή.

Όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, η Ιταλία υπέβαλε τη Δευτέρα το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού της στην Επιτροπή, η οποία εντέλλεται να τον αξιολογήσει. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη επικρίνει τα μεγέθη που προβλέπει το ιταλικό σχέδιο, καθώς το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει την επόμενη χρονιά στο 2,4% του ΑΕΠ, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το 0,8% που υποσχόταν η προηγούμενη κυβέρνηση της κεντροαριστεράς.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της συμμαχίας άκρας δεξιάς/λαϊκιστών που βρίσκεται στην κυβέρνηση της Ιταλίας προκαλεί ανησυχίες στην Ευρωζώνη καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας (131% του ΑΕΠ) είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που ανήκουν στη νομισματική ένωση.

«Θα μεταφέρω το μήνυμα πως έχουμε έναν προϋπολογισμό που έχει καταρτιστεί προσεκτικά, είναι ένας προϋπολογισμός για να αντιστραφεί η τάση στην οποία κατευθυνόταν η ιταλική οικονομία. Θέλουμε ανάπτυξη και τη θέλουμε για το καλό της χώρας», εξήγησε ο Κόντε.

Υπερασπιζόμενος τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκα, απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση προς τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι «να αφήσουν την ιταλική κυβέρνηση να φροντίσει τους Ιταλούς». «Δεν πάει άλλο, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας» είπε, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα αλλάξει τον προϋπολογισμό».

Βάσει των κανόνων της Ε.Ε., η Κομισιόν έχει χρονικά περιθώρια ως την 22α Οκτωβρίου για να αρχίσει διαβουλεύσεις με τη Ρώμη σε περίπτωση «σοβαρής» αθέτησης των κανόνων, και δύο εβδομάδων για να δημοσιοποιήσει τη γνώμη της. Εάν η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι απορριπτική, αναμένεται να ζητήσει από την Ιταλία να της παρουσιάσει αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στη Ρώμη, όπου θα έχει συνομιλίες κυρίως με τον υπουργό Τζοβάνι Τρία.

«Προφανώς τα ιταλικά δημοσιονομικά μας προκαλούν έντονη ανησυχία, όμως δεν έχουμε προκαταλήψεις», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters