Στη δίνη μιας εσωτερικής πολιτικής κρίσης βυθίζεται η Ιταλία με αιχμή τις αντιδράσεις των Βρυξελλών για τα στοιχεία του προϋπολογισμού, κι ενώ την ίδια ώρα εκτοξεύεται η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου.

Η κυβέρνηση Κόντε έχει διορία μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου να απαντήσει στην επιστολή που απέστειλε η Κομισιόν στη Ρώμη, το βράδυ της Πέμπτης, προειδοποιώντας πως ο προϋπολογισμός του 2019 παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός διαπραγματευόταν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τον προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να τους πείσει ότι αποτελεί ένα σχέδιο βάσιμο και αξιόπιστο, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο συγκρούονταν με συνεχείς δηλώσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για το μέτρο της φορολογικής αμνηστίας.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Ντι Μάιο κατήγγειλε ότι με κάποια "σκοτεινή παρέμβαση" μετά το υπουργικό συμβούλιο προστέθηκαν μέτρα τα οποία ευνοούν την νομιμοποίηση ποσών που μπορεί να προέρχονται από "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος". Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το θέμα είναι πολιτικό.

"Εάν ένα θέμα είναι πολιτικό πρέπει να υπάρξει και μια πολιτική διευθέτηση. Το κατάλληλο μέρος είναι το υπουργικό συμβούλιο, αλλά μπορεί να προηγηθεί μια σύνοδος κορυφής. Το spread έχει ενισχυθεί γιατί οι αγορές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι συμπαγής", εκτίμησε ο Ντι Μάιο.

Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να πληροφορήσει σχετικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Από την πλευρά της, η Λέγκα του Σαλβίνι αντέδρασε, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ουδεμία "περίεργη παρέμβαση" και ότι το σύνολο των μέτρων εγκρίθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουσέπε Κόντε γνωστοποίησε ότι θα ξαναδιαβάσει με προσοχή, "άρθρο προς άρθρο", τα φορολογικά μέτρα. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συγκάλεσε νέο υπουργικό συμβούλιο για το Σάββατο.

Διαβάστε: Σαλβίνι: Η Ευρώπη πρέπει να αφήσει την Ιταλία ήσυχη


Ράλι ανόδου για το 10ετές

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν, μετά την επιστολή της Κομισιόν η οποία κάνει λόγο για "άνευ προηγουμένου" παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.

Την Παρασκευή, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,72%, ενώ τo spread ενισχύεται στις 336 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5,5 ετών.

Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχωρεί 1,6% στις 18.796 μονάδες, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι τράπεζες.

Η κρίση στην Ιταλία ασκεί μεγάλη πίεση και στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να σκαρφαλώνει και πάλι στο 4,474% με άνοδο 1,16% σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης


Ντάισελμπλουμ: Έρχεται σύγκρουση

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, εκτίμησε ότι Ιταλία και ΕΕ οδεύουν προς σύγκρουση, με αφορμή τον ιταλικό προϋπολογισμό. Όπως ανέφερε στο CNBC, μια ιταλική κρίση θα ισοδυναμούσε με έκρηξη για την οικονομία της χώρας και θα είχε σοβαρές συνέπειες για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

"Εάν η ιταλική κρίση εξελιχθεί σε μια μείζονα κρίση, αυτή κυρίως θα εκραγεί στην ιταλική οικονομία και δεν θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Λόγω του τρόπου με τον οποίο χρηματοδοτούνται η ιταλική οικονομία και οι ιταλικές τράπεζες, θα υπάρξει μια έκρηξη στο εσωτερικό παρά μια έκρηξη στο εξωτερικό", τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να γυρίσει πίσω στη Ρώμη τον προϋπολογισμό του 2019, ζητώντας να υπάρξουν βελτιώσεις καθώς υπάρχει σαφής παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.


Επιστολή Κομισιόν προς Ρώμη

Στην επιστολή που απέστειλαν οι Βρυξέλλες, γίνεται αναφορά σε "παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ότι αφορά τους συμφωνημένους στόχους".

Μια παρέκκλιση η οποία "θέτει σε κίνδυνο την μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ", όπως αναφέρεται.

Διαβάστε: Μοσκοβισί: Η μπάλα βρίσκεται στην ιταλική πλευρά του γηπέδου…

Κατά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στην Ρώμη, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί, θέλησε και πάλι να αναφερθεί στην επιστολή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε στην Ιταλία.

"Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Η απάντηση του Ιταλού υπουργού οικονομικών Τζοβάνι Τρία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική", δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι "η μπάλα βρίσκεται στην ιταλική πλευρά του γηπέδου"και ότι "θα είναι βασικής σημασίας οι δεσμεύσεις του υπουργού Τρία για μείωση του χρέους και νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη".

"Δεν επιθυμούμε κανενός είδους σύγκρουση, η κορύφωση της έντασης δεν μας ενδιαφέρει. Με το συνεχή διάλογο η κατάσταση θα βελτιωθεί και οι οικονομικοί παράγοντες θα λάβουν καθησυχαστικό μήνυμα", κατέστησε σαφές ο επίτροπος. Τέλος, τόνισε ότι "η απόφαση της Κομισιόν θα βασιστεί στο γενικό συμφέρον, διότι η αποστολή της είναι να εγγυηθεί την οικονομική ευημερία".

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεωνέκρινε ότι "δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης" της ιταλικής κρίσης στις άλλες χώρες, μολονότι οι αγορές ανησυχούν για το ιταλικό χρέος.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, την ώρα που το spread των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά αυξήθηκε σε υψηλό 5,5 ετών την Παρασκευήστις 332 μονάδες βάσης, ο Μοσκοβισί απάντησε αρνητικά. Πρόσθεσε όμως, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι "όλα αυτά σημαίνουν ότι αναμένεται από την Ιταλία να είναι μια χώρα δεσμευμένη πλήρως στην ευρωζώνη".

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί – ο οποίος παρέδωσε την επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία – τόνισε ότι "η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιο τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν".

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι "υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με την Ρώμη θα συνεχιστεί".

Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ο προσωπικός του διάλογος με τον Γάλλο επίτροπο και με όλη την Επιτροπή πραγματοποιείται σε άριστο κλίμα και με αυτό τον τρόπο πρόκειται να συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις