Η ανακούφιση για την ιταλική κρίση είναι εμφανής στις χρηματαγορές τη Δευτέρα, παρά την υποβάθμιση από την Moodys, γράφει η γαλλική Les Echos και προσθέτει: «Yποχωρεί το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων και το spread πέφτει κάτω από το συμβολικό όριο των 300 μονάδων, στις 285 μονάδες βάσης.

Η ανακούφιση προέρχεται από την αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ιταλίας την Παρασκευή. Η Moody’s αποφάσισε να το μειώσει κατά μία κατηγορία στο Baa3 "με σταθερή προοπτική". Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία αποφεύγει να περάσει στην κατηγορία "κερδοσκοπικά" ή "σκουπίδια". Τα χειρότερα αποφεύγονται προς στιγμήν».

Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η Ιταλία να υποβαθμιστεί κατά δύο κατηγορίες στο Βα1, που θα την τοποθετούσε έξω από τις κατηγορίες επενδύσεων σε μια κατηγορία κινδύνου πράγμα που θα είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σειρά επενδυτών σε πωλήσεις, αναφέρουν αναλυτές. Οι δηλώσεις του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί καθησύχασαν επίσης τους επενδυτές.

«Η Ευρωπαϊκή επιτροπή δεν επιθυμεί μια κρίση ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ρώμη», δήλωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί στον ραδιοσταθμό France Inter. Τήρησε παρόμοια στάση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ η αναστάτωση υπέβοσκε παντού στις χώρες του Νότου.Την επόμενη Παρασκευή είναι η σειρά της S&P να βαθμολογήσει την τρίτη οικονομία της Ευρώπης. Πριν ένα χρόνο ο οίκος αξιολόγησης βαθμολόγησε την Ιταλία με ΒΒΒ, για πρώτη φορά μετά το 1988. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναλάβει αυτή την κίνηση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις