Κόκκινα ταμπλό στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το επενδυτικό κλίμα να βαραίνουν οι εξελίξεις στο ιταλικό μέτωπο, αλλά και το διεθνές κλίμα αβεβαιότητας, από την υπόθεση Κασόγκι έως τον εμπορικό πόλεμο, ο οποίος πυροδότησε σήμερα νέες μεγάλες ρευστοποιήσεις στην κινεζική αγορά μετοχών.

Εντός της ημέρας αναμένεται η ΕΕ να αξιολογήσει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 με έμφαση στα δύο επίμαχα θέματα δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% και χρέος ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας και θα ζητήσει τροποποιήσεις.

Ωστόσο στην αγορά ομολόγων επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις με το ιταλικό 10ετές στο 3,43% και το ελληνικό 10ετές στο 4,31% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 88 μονάδες βάσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 1,4% και επιστρέφει σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από το Δεκέμβριο του 2016. O τεχνολογικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων, με πτώση 2,2%. Τις ρευστοποιήσεις στον κλάδο πυροδότησαν τα αποτελέσματα της AMS, που είδε τη μετοχή της να κάνει «βουτιά».

Οι πιέσεις είναι ισχυρότερες για τις γερμανικές μετοχές, με τον Dax να παρουσιάζει απώλειες 2,15% και να κινείται επίσης σε χαμηλά σχεδόν δύο ετών. Ο γαλλικός CAC 40 σημείωνε πτώση 1,54%, ενώ ο FTSE MIB υποχωρεί περίπου 1,1%.

Ακολουθώντας το ρυθμό των ευρωαγορών, απώλειες καταγράφονται την Τρίτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στο -0,9% και στις 620 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης είναι για ακόμη μία φορά αρνητικός πρωταγωνιστής.

Ειδικότερα οι τράπεζες υποχωρούν έως -3,4% με την Eurobank στο επίκεντρο απόρροια των χθεσινών κερδών, ενώ στον FTSE 25 -πλην της ΔΕΗ στο +2%-οι μετοχές του FTSE 25 υποχωρούν με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Το κλίμα στην ελληνική αγορά είναι πάντως υποτονικό με την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Nωρίτερα, στις αγορές της Ασίας, οι κινεζικές μετοχές δέχθηκαν εκ νέου ισχυρές πιέσεις μετά την ανάκαμψη της Δευτέρας. Ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη σημείωσε πτώση 2,26%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες 3%. Πτώση σχεδόν 2,7% σημείωσε και ο Nikkei 225 στο Τόκιο, με τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών στο στόχαστρο.