Σημαντική είναι η συμβολή του ναυτικού τουρισμού στο ΑΕΠ και την απασχόληση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης για τον κλάδο, που εκπόνησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Ο ναυτικός τουρισμός αποτελείται από τον τομέα του yachting, της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας, έχοντας άμεση οικονομική επίδραση 2,3 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ. Οι άμεσα απασχολούμενοι στον κλάδο ανέρχονται σε 22.500. Με βάση τις έμμεσες επιδράσεις, ο συνολικός αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία εκτιμάται μεταξύ 5 και 6 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας από 2,9% έως 3,5% του ΑΕΠ.

Ο οικονομικός αντίκτυπος του yachting εκτιμάται σε 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η μελέτη από το Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανίας (ICOMIA), στην Ελλάδα υπάρχουν 170.052 σκάφη, εκ των οποίων τα 125.137 ανήκουν στην κατηγορία των πλαστικών σκαφών, περιλαμβανομένων και των σκαφών με εξωλέμβια μηχανή. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία είναι τα φουσκωτά σκάφη, τα οποία ανέρχονται σε 21.400.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, την ισχυρότερη θέση κατέχουν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, που ανέρχονται σε 4.060 και τα 13.445 μηχανοκίνητα με εσωτερική μηχανή.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανίας (ICOMIA) θα πραγματοποιήσει από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο Μαρίνων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο συνέδριο για τουριστικούς λιμένες στον κόσμο. Η Ελλάδα διαθέτει 22 οργανωμένες μαρίνες, συνολικής δυναμικότητας 8.924 θέσεων. Εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 13.500 θέσεις ελλιμενισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται οι μαρίνες, οι τουριστικοί λιμένες και τα καταφύγια τουριστικών σκαφών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις