Λίμπερμαν: Κρίσιμο πλήγμα για το Ιράν οι αμερικανικές κυρώσεις

Λίμπερμαν: Κρίσιμο πλήγμα για το Ιράν οι αμερικανικές κυρώσεις

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαιρέτισε την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, ένα «κρίσιμο» πλήγμα στις περιφερειακές δολοπλοκίες τις ισλαμικής δημοκρατίας.

«Η τολμηρή απόφαση του προέδρου Τραμπ αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή την οποία ανέμενε η Μέση Ανατολή. Με μία μόνο κίνηση οι ΗΠΑ κατάφεραν ένα κρίσιμο πλήγμα στην εδραίωση του Ιράν στη Συρία, τον Λίβανο, τη Γάζα, το Ιράκ και την Υεμένη», εκτίμησε ο Λίμπερμαν.

«Πρόεδρε Τραμπ, τα καταφέρατε και πάλι. Ευχαριστούμε», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Το Ισραήλ είναι μία από τις λίγες χώρες που στηρίζουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν δήλωσε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ότι οι κυρώσεις θα έχουν αποτέλεσμα και θα «στραγγαλίσουν το ιρανικό καθεστώς».

«Παντού όπου υπάρχει τρομοκρατία, βρίσκουμε το αποτύπωμα του Ιράν (…) Από σήμερα ο κόσμος πρέπει να επιλέξει μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν», πρόσθεσε.

Η ΕΕ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 με το Ιράν, είναι αντίθετες στην επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε το Σάββατο την αμερικανική απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική».