Ο Τραμπ εξαίρεσε την Ελλάδα από τις κυρώσεις προς το Ιράν

Ο Τραμπ εξαίρεσε την Ελλάδα από τις κυρώσεις προς το Ιράν

Οι ΗΠΑ εφάρμοσαν εκ νέου και ενίσχυσαν τις οικονομικές κυρώσεις στους κλάδους πετρελαίου, τραπεζών και μεταφορών του Ιράν, μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, και δεσμεύθηκαν σε περαιτέρω ενέργειες για να πιέσουν την Τεχεράνη.

«Η επιβολή, από το υπουργείο Οικονομικών, πρωτοφανούς οικονομικής πίεσης στο Ιράν αναμένεται να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο οικονομικό απομονωτισμό και οικονομική στασιμότητα έως ότου αλλάξουν θεμελιωδώς την αποσταθεροποιητική τους συμπεριφορά», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Οι κυρώσεις καλύπτουν 50 ιρανικές τράπεζες και θυγατρικές, περισσότερα από 200 πρόσωπα και σκάφη στον ναυτιλιακό κλάδο, και στοχοθετούν την εθνική αεροπορική εταιρία της Τεχεράνης, την Iran Air, και πάνω από 65 από τα αεροσκάφη της, ανέφερε η ανακοίνωση. Οι εξαιρέσεις

 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται στην Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, στις οποίες θα επιτρέπεται να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μειώνοντας τις ιρανικές εξαγωγές κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Ο Μπόλτον προειδοποιεί ότι "έρχονται κι άλλες"

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν και άλλες κυρώσεις στο Ιράν, μετά τις σημερινές, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

"Θα έχουμε κυρώσεις και πέραν αυτών. Δεν πρόκειται απλώς να ικανοποιηθούμε με αυτό το επίπεδο των κυρώσεων που υπήρχαν επί Ομπάμα (του πρώην προέδρου των ΗΠΑ) το 2015", είπε ο Μπόλτον σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox Business Network.

"Έρχονται κι άλλες", πρόσθεσε, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης αυτής.Η Τεχεράνη καταγγέλλει ότι υφίσταται «μπούλινγκ»

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ είχε δηλώσει πως το «μπούλινγκ» μέσω της αποκατάστασης πετρελαϊκών και τραπεζικών περιορισμών γίνεται μπούμερανγκ καθώς απομονώνει περισσότερο την Ουάσινγκτον, σε μια αναφορά σε άλλες παγκόσμιες δυνάμεις που αντιτίθενται στην πρωτοβουλία.

Ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πυρηνική συμφωνία δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην επαναφορά των κυρώσεων και η Κίνα, μείζων αγοραστής πετρελαίου, εξέφρασε τη λύπη της για την κίνηση των ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του Τραμπ να εξαναγκάσει το Ιράν να περιορίσει περαιτέρω το πυρηνικό πρόγραμμά του και να σταματήσει ένα πυραυλικό πρόγραμμα, καθώς και να τερματίσει την υποστήριξή του προς δυνάμεις στην Υεμένη, τη Συρία, τον Λίβανο και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Ιράν για τη δημιουργία ενός διαύλου ανθρωπιστικών πληρωμών για να βοηθήσει ώστε να συνεχίσουν να φθάνουν στην Τεχεράνη τρόφιμα και φάρμακα.

Οι αμερικανικές κυρώσεις επιτρέπουν το εμπόριο ανθρωπιστικών αγαθών όπως τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα, όμως τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις τράπεζες και οι εμπορικοί περιορισμοί μπορεί να καταστήσουν τα είδη αυτά ακριβότερα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε την Κυριακή ότι οι κυρώσεις που επανέρχονται είναι «οι σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Ωστόσο οι ηγέτες του Ιράν απορρίπτουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην οικονομία. «Σήμερα ο εχθρός (οι Ηνωμένες Πολιτείες) βάζει στόχο την οικονομία μας ... ο κύριος στόχος των κυρώσεων είναι ο λαός μας», υπογράμμισε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.Γερμανία

 Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να έχει νόμιμες επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν και εξετάζει πώς θα προστατεύσει τις εταιρίες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που επανέφερε η Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εξετάζουμε τώρα πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη βάση των επιχειρηματικών δεσμεύσεών μας εκεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.