Σε θέση μάχης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και 5 δήμοι της χώρας, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, δίνεται το "πράσινο φως" για να περάσουν στο υπερταμείο (ΕΤΑΔ) αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πιο αναλυτικά, στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγαν οι δήμοι Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σπάρτης και Πάτρας, καθώς και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ζητώντας να ακυρωθούν ως παράνομες,αντισυνταγματικές, ανεπίτρεπτεςκαι αντίθετες με τη διεθνή σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της πολιτιστικής και αρχαίας κληρονομιάς, δύο κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες υπήχθησαν, όπως υποστηρίζεται, στο Υπερταμείο προς εκμετάλλευση αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, όπως η Κνωσός, οι βασιλικοί τάφοι στη Βεργίνα, ο τάφος του Λεωνίδα στη Λακωνία, αλλά και ο Λευκός Πύργος και δεκάδες άλλα μνημεία και γνωστές αρχαιότητες.

Στις προσφυγές απαριθμούνται δεκάδες μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι ενώ υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει πλήρης εικόνα του συνόλου των αρχαιοτήτων και των μνημείων που υπάγονται στο Υπερταμείο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί μετά τις προσφυγές να αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα η μη των κυβερνητικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες πίσω από τις υπουργικές αποφάσεις κρύβεται η μεταβίβαση:

Του Λευκού Πύργου,

Του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού,

Ο χώρος των τάφων της Βεργίνας,

Τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των τάφων των Φιλίππων που είναι εγγεγραμμένος στον παγκόσμιο κατάλογο μνημείων της UNESCO,

Η Σπιναλόγκα,

Ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία,

Το Βυζαντινό κάστρο του Επταπυργίου και άλλα μνημεία.

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι αυτές οι μεταβιβάσεις κυριότητας παραβιάζουν το άρθρο 24 του Συντάγματος- το οποίο επιβάλλει την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και την σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

"Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.", επισημαίνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού. Και συνεχίζει:

"Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού".

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνει καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού στο υπερταμείο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις