Στην κατεύθυνση του να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί η όξυνση της κρίσης με την Ιταλία κινήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την Ρώμη να δείχνει διατεθειμένη να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός στο θέμα του προϋπολογισμού της πριν το τέλος του έτους.

Αν και δεν υπήρξαν αποφάσεις ούτε για το ζήτημα της Ιταλίας, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο είπε πως έγινε μια πρώτη συζήτηση με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ Τζιοβάνι Τρία, για το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, το οποίο έχει απορρίψει η Επιτροπή και έχει ζητήσει από την Ιταλία να αναθεωρήσει και να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της.

Το Eurogroup συμφώνησε ότι η Ιταλία θα πρέπει να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό της, ως τις 13 Νοεμβρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε δήλωσή τους τονίζουν ότι είναι σύμφωνοι με τη γνώμη της Επιτροπής, η οποία απέρριψε το προσχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, λόγω σημαντικών παρεκκλίσεων από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

"Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ.

Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ", τονίζουν με δήλωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Διαβάστε: Βρυξέλλες για συντάξεις: Το θέμα είναι υπό συζήτηση
Διαβάστε: Eurogroup: Ο Τσακαλώτος τρολάρει τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ!

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο διάλογος με τις ιταλικές Αρχές θα αποδώσει καρπούς και θα πείσει την Ιταλία να υιοθετήσει βιώσιμα δημοσιονομικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο Πρόεδρο, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης συμφώνησαν με τη θέση αυτή και ο Μάριο Σεντένο συμπλήρωσε πως η Ιταλία έχει μια εβδομάδα για να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί εξέφρασε ελπίδα πως η ιταλική κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει σε συμβιβαστικές προτάσεις μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, στο αίτημα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού της και υπογράμμισε πως ο διάλογος με τη Ρώμη είναι διαρκής. Σημείωσε πάντως πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ζήτησε από κράτος μέλος να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του.

Κατά την έξοδο του ο Υπουργός ΟΙκονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε πως ελπίζει να πέσουν τα spread των Ιταλικών ομολόγων και να υπάρξει κατανόηση για τις Ιταλικές θέσεις και την οικονομική στρατηγική της.

Το πρώτο μεγάλο βήμα είναι την ερχόμενη Πέμπτη, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των κρατών μελών. Έπειτα, στις 21 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας.

Παράλληλα στη Σύνοδο Κορυφής έγινε συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς τον Δεκέμβριο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκού Τύπου ΔΝΤ.

Κεντρικό σημείο της σημερινής συζήτησης ήταν οι προτάσεις για ένα Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών, η ενίσχυση των προληπτικών μέσων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η πολιτική συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων.


Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Αν δεν σεβαστείτε τους κανόνες, τέλος η ευρωζώνη

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών ήταν τουλάχιστον επιφυλακτικοί απέναντι στις διαβεβαιώσεις του κ.Τρία. Χαρακτηριστική η αντίδραση του Μπρούνο Λεμέρ. "Δεν μπορείς να βγεις από μία κρίση ξοδεύοντας!",είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Politico.

Ο Λεμέρ κάλεσε την Ιταλία να σεβαστεί τους κανόνες, τονίζοντας μάλιστα ότι "οτιδήποτε διαφορετικό θα σήμαινε το τέλος της ευρωζώνης". Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, οι χώρες-μέλη πρέπει να τηρούν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους το ιταλικό έλλειμμα ήταν 2,4% και το δημόσιο χρέος 132% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις