Δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής των τσιγάρων όπως διευκρινίζουν κύκλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και τονίζουν πως η απόφαση στο ΦΕΚ αφορά μόνο τα λαθρεμπορεύματα.

Με αφορμή δημοσιεύματα περί της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ.Πιτσιλή, για τον καθορισμό της Σταθμισμένης Μέσης Τιμής (Σ.Μ.Τ.) λιανικής πώλησης των τσιγάρων για το έτος 2019 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, που προβλέπει την αύξηση της τιμής των τσιγάρων, διευκρινίζεται ότι οι τιμές λιανικής πώλησης καθορίζονται ελεύθερα.

Η μέση σταθμισμένη τιμή που καθορίζεται στην συγκεκριμένη απόφαση, βγαίνει κάθε έτος και χρησιμοποιείται μόνο ως βάση για τον υπολογισμό των επιβαρύνσεων των τσιγάρων που κατάσχουν οι τελωνειακές και άλλες διωκτικές αρχές , δηλαδή τα λαθρεμπορεύματα.

Να σημειωθεί ότι σε απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, η ΑΑΔΕ ορίζει ως Σταθμισμένη Μέση Τιμή (Σ.Μ.Τ.) λιανικής πώλησης των τσιγάρων το ποσό των 209,06 € ευρώ τη φορολογική μονάδα (1 Φ.Μ. = 1.000 τσιγάρα), η οποία μεταφραζόμενη στο πακέτο των 20 τσιγάρων διαμορφώνει μια τιμή της τάξης των 4,2 ευρώ.

Για το 2018 η ΣΜΤ λιανικής πώλησης των τσιγάρων το ποσό των 204,78 ευρώ τη φορολογική μονάδα (1 Φ.Μ.=1.000 τσιγάρα). Με άλλα λόγια η μέση επίσημη τιμή για το πακέτο των είκοσι τσιγάρων διαμορφώνονταν περίπου στα 4,10 ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις