Τα συμπεράσματα από τη β' μεταμνημονιακή αξιολόγηση - Ποιες οι εκκρεμότητες

Τα συμπεράσματα από τη β' μεταμνημονιακή αξιολόγηση - Ποιες οι εκκρεμότητες

Πρόοδος αλλά και ανάγκη για περαιτέρω διαβούλευση είναι οι διαπιστώσεις που προκύπτουν από την σημερινή ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σε πρώτη φάση, οι Θεσμοί αναμένουν τα επόμενα στοιχεία που θα συνθέσουν το νέο πλαίσιο για την προστασία της α' κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον ν. Κατσέλη.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν συζητείται, στην παρούσα φάση, η ρύθμιση 120 δόσεων προς την Εφορία.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο ότι το Υπ. Εργασίας έχει προαναγγείλει τα επόμενα βήματα και ότι η ανάλογη ρύθμιση για χρέη προς τα ταμεία προχωρά κανονικά για να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

Στο ίδιο πνεύμα και το ζήτημα του ποσοστού αύξησης του κατώτατου μισθού, με κυβερνητικό αξιωματούχο που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις να τονίζει πως αποτελεί δικαιοδοσία της κυβέρνησης.

«Είχαμε πολύ καλές συζητήσεις και χθες και προχθές, καθώς είναι το ζητούμενο και το επίδικο. Είναι κάποιες άλλες λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά. Πάντα χρειάζεται δουλειά από την κυβέρνηση σε αυτά τα θέματα. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», σημείωσε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε επίσης ότι συζητήθηκε και το ρίσκο που υπάρχει από κάποιες δικαστικές αποφάσεις, αλλά δήλωσε ότι δεν ανησυχεί.

«Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί για τους επόμενους 3 μήνες, τον επόμενο χρόνο, τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε.

Επισήμανε δε, πως «θα δούμε με τρόπο συνεργατικό, όταν και εάν γίνουν αυτά και καταγραφούν, πώς αντιμετωπίζονται. Θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά εάν θα είναι εφαπαξ (σ.σ. π.χ. επιστροφή αναδρομκών) ή με μόνιμα μέτρα (σ.σ. π.χ. επαναφορά εφεξής των επιδομάτων), εάν θα είναι μεγάλο ή μικρό το ποσό». Πρόσθεσε δε ότι «και αυτοί (σ.σ. οι θεσμοί) καταλαβαίνουν ότι άλλο είναι κάτι που είναι εξωγενές, που δεν είναι στη δική σου ευθύνη και άλλο είναι κάτι που είναι ενδογενές στην πολιτική της κυβέρνησης».

Κόκκινα δάνεια και κέρδη από ελληνικά ομόλογα

Σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι συζητήθηκε με τους επικεφαλής των κλιμακίων, αν και δεν εντάσσεται στη β' αξιολόγηση. «Ελπίζω μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όταν το σχέδιο είναι έτοιμο θα πάμε στη DGComp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν). Το συζητήσαμε γιατί θέλουμε τις ιδέες τους και τις απόψεις τους», επεσήμανε.

Τέλος, απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε εάν είναι αισιόδοξος για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες (ANFAs και SNPs).